6.2 C
Timișoara
marți 5 noiembrie 2024

Bănățenii sunt așteptați la Târgul de Crăciun de la München, desprins din poveștile copilăriei. FOTO

Abur de vin fiert plutind peste aroma migdalelor caramelizate, condimentat cu scorțișoara înțepătoare a turtelor dulci și desfătarea mărului copt – dacă închid ochii, e savoarea din aer care îți amintește pe tot parcursul anului de Crăciun.

Îngerași și jucării veghează cu ochi aproape mirați alți îngerași ce aleargă și chiuie încântați, clopote solemne îți răsună în suflet și oameni luminoși sorb gură cu gură bucuria Crăciunului și amintirea copilăriei. E atmosfera fermecătoare de pe străzile Münchenului, unul din modurile în care orașul îți merge direct la suflet.

Piața de Crăciun din München e una dintre cele mai frumoase și mai vizitate din Germania. Anul acesta se va deschide în data de 25 noiembrie şi va fi funcţională până în 24 decembrie.

Pe lângă piața tradițională din inima Münchenului, în Marienplatz, cea mai vizitată și mai veche, în oraș mai există încă vreo 20 piețe de Crăciun, plus un festival al iernii, cultural-etnic, cu aer cosmopolit – Tollwood, un sat bavarez de Crăciun, patinoare artificiale și naturale sau piețe de Crăciun mai speciale, cum ar fi “Piața roz“. Iar dacă ești turist pe fugă prin oraș sau nu vrei să mergi acasă cu bani în buzunar, piața de Crăciun din aeroport ar putea să te facă să pierzi avionul.

Una dintre cele mai speciale piețe din München este cunoscuta Kripperlmarkt de pe Neuhauser Strasse, unde găsești toate personajele și decorul, în mii de variante, pentru a reconstitui scena nașterii Mântuitorului. De la pătuțuri și staule minuscule, la personajele biblice și animale, până la darurile magilor și felinarul de veghe cât un vârf de ac ori fânul pentru vite, toate minuțios cioplite în lemn și pictate manual, cu incredibilă răbdare.

München are tradiție în amenajarea scenei nașterii, cea mai veche fiind a iezuiților, în 1597. Iar din 1757, Krippelmarketul a devenit un piață-simbol a orașului, cea mai veche și mai mare de acest fel din Germania. O scenă imensă, replicată la nesfârșit în miniatură, ce amintește de cel mai frumos sentiment al copilăriei: credința în miracol.

Povestea pieței de Crăciun din München merge până în secolul al XV-lea, dar documentar este atestată pentru prima dată în 1642. La piețele de Crăciun se pune mare accent pe produsele specifice zonei, tradiționale, ce au devenit emblematice pentru această perioadă a anului: turta dulce, Stollenul, cârnații bavarezi (Weisswurst), migdale prăjite și caramelizate, castane coapte, fructe glazurate, vinul fiert aromat (Gluhwein), jucăriile și decorațiunile din lemn, sticlăria și cristalurile bavareze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Situațiile stranii întâmpinate de o tânără care și-a cumpărat recent un apartament în Timișoara

O tânără care și-a cumpărat recent un apartament în Timișoara a povestit câteva din situațiile întâmpinate în ultima perioadă. Ea a decis recent să...

„În căutarea libertății: alegeri și identități”, o reflecție asupra diversității și libertății personale

La Timișoara vor fi proiectate două filme de impact vor aduce în prim-plan teme esențiale precum libertatea, identitatea și rezistența umană. Evenimentul „În căutarea libertății:...

Citește și :