În cele 5 zile de odihnă, cu ocazia sărbătoririi Unirii din 24 ianuarie, românii au ales munții Kopaonik din Serbia. Primul motiv de a trece granița pentru a schia a fost amenajarea impecabilă și numărul pârtiilor de care dispun munții Kopaonik. Cei mai mulți au declarat că modul în care au grijă sârbii de pârtii nu se regăsește la noi în țară. Aici pârtiile sunt curățate și uniformizate în fiercare zi, după închiderea programului de schi.
Începătorii au destinate și ei pârtii speciale, unde nu-i deranjează nimeni. Programul de schi nu depășește ora 16.30, pârtiile fiind deschise până la ora 18.00. Toți se declară însă mulțumiți atât de program, cât și de stadiul în care se află pârtiile.
Kopaonik este cea mai mare stațiune de schi din Serbia. Turiștii se pot bucura de 35 de pârtii, 13 telescaune, destinate adulților, dar și copiilor. Zăpada artificială nu lipsește. Cu ajutorul acesteia, schiatul devine mult mai plăcut și ajută în cazul unor condții meteorologice nefavorabile zonei de munte. Stațiunea dispune de numeroase forme de divertisment în rândul copiilor. Cei mici pot învăța să schieze în ”grădinița de schi”, care dispune de instructori profesioniști și o zonă cu bandă transportatoare. De asemenea, le este destinat și un parc de zăpadă, unde se pot juca pe tobogane, leagăne sau diverse căsuțe din plastic.
Prețurile stațiunii sunt ușor mai scăzute, față de stațiunile renumite de la noi din țară. Astfel că un ski pas, cu care ai posibilitatea să urci pe oricare pârtie dorești, costă 230 de lei, pentru două zile, cu urcări nelimitate. Închiriatul schiurilor costă 55 de lei, pentru grupurile de peste 10 persoane, care primesc discount de 30%. Un ceai sau o apă plată consumate în centrul stațiunii costă 6 lei. Băuturile carbogazoase depășesc însă 8 lei, își 10 lei trebuie să plătiți pentru o bere. O masă caldă servită exact la poalelele munților costă aproximativ 70 de lei de persoană, incluzând și băuturile. Mesele servite în afara centrului stațiunii, nu depășesc 50 de lei/persoană. Sârbii sunt meseriași când vine vorba despre platoul cel mai ales de către români, mix grill. Platoul pentru 4 sau 8 persoane include carne de porc, carne de pui, bacon, mici, cârnați și muschi afumat de porc. Toate acestea sunt asezonate cu murături, cartofi și pâine caldă, scoasă din cuptor. Platoul costă 235 lei, pentru 8 persaone.
Pe lângă toate deliciile culinare ale sârbilor și pârtiile impecabile pentru turiști, se găsesc și mici inconvenințe. Unul dintre ele fiind chiar limba. Dacă turiștii sunt obișnuiți să vorbească în engleză, sârbii însă nu stau foarte bine la acest capitol. Doar 10% dintre aceștia știu să vorbească fluent, și doar câțiva înțeleg engleza. Acest lucru însă nu constituie o problemă pentru gazde. Sârbii sunt foarte binevoitori și prietenoși. Ba în engleză, ba în română, ba în sârbă sau prin semne, gazdele ghicesc ce dorești să comanzi sau să întrebi.
În atenția turiștilor care vor merge să schieze în Kopaonik, este bine de știut că la baza stațiunii trebuie să aibă mare grijă cu locurile de parcare. Aici comercianții clandestini închiriază locul de parcare pentru diferite sume, în dinari sau euro. Astfel că în timpul săptămânii se pot cere între 500 și 1.000 de dinari, iar în weekend locul de parcare ajunge chiar și la 10 dolari, pentru câteva ore.
Cazarea la câțiva kilometri de stațiune este destul foarte accesibilă, în comparație cu România. O cabană decentă pentru 10 persoane, aflată la 15 kilometri de stațiune nu costă mai mult de 1.200 de lei, pentru un sejur de 5 zile. Cei care vor să stea exact în buricul târgului, la un hotel de trei sau 4 stele, trebuie să scoată din buzunar peste 1.000 de lei pentru 2, sau trei nopți, doar pentru 2 persoane.