Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) şi ziarul-gazdă „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob´”/ „Degustarea cârnaţilor”.
„Worschtkoschtprob” a fost până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai – aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind format din redactori) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în BZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.
Cu peste 20 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat – la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului – ne-a înlesnit mult organizarea în continuare a manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. Cu 15 ani în urmă, au permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri, iar cu 4 ani în urmă au decis să ajungem mai aproape de producătorii de cârnaţi din Banat, dar şi de cititorii ziarului german. Astfel, evenimentul a avut loc ediţiile trecute şi în Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013) şi Sântana (2014).
Degustarea Cârnaţilor Bănăţeni cuprinde două secţiuni de concurs: producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu) şi firmele producătoare de mezeluri (cârnaţi produşi pentru comerţ).
Anul trecut, juriul a decis că cei mai buni cârnați din concurs au fost produși de Erika Socaciu, din Sântana – județul Arad, care spune că familia ei folosește o rețetă tradițională când face cârnații, dar, cel mai important, pune suflet atunci când prepară carnea de porc. Și tot în județul Arad, la Lipova, au fost produși și cârnații de cerb care au luat locul II, o specialitate produsă de Hans Schut.
Dacă la privați, arădenii au luat anul trecut caimacul, la secțiunea de concurs rezervată firmelor, cei mai buni cârnați au fost votați cei produși de Edison Timișoara, urmați de Banat Bun, din Bocșa.
Ediția din acest an va avea loc pe 9 februarie, iar în premieră, aceasta va avea loc în Banatul de munte, la Bocșa.
„Worschkoschtprob”, sărbătoarea cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, şi nu numai, se poate transforma într-un punct interesant în programul manifestărilor pe care le va organiza capitala Banatului în calitate de Capitală Europeană a Culturii – 2021.
„Manifestările particulare din istoria comună a acestor locuri, cum este și cea organizată de ziariștii de la Banater Zeitung ar trebui să predomine în programul pe care și-l propune Timișoara în calitate de Capitală Europeană a Culturii 2021”, crede reprezentantul Forumului Democrat German, Ovidiu Ganț.