Marele eveniment al acestui sfârșit de săptămână este, fără îndoială, istorica vizită la noi în țară a Sanctității Sale Francisc, suveranul Pontif.
Nu este doar un simplu pelerinaj, ci un moment ce abia în timp va fi descifrat în întreaga sa complexitate politică, ecumenică, ori ca mesaj de reconciliere a diverselor religii și rituri.
Entuziasmul este deosebit din partea oricui, indiferent de credința personală, Sfântul Părinte având o carismă aparte ce atrage în jurul său oameni de limbi, rase, etnii ori confesiuni dintre cele mai diverse.
Chiar dacă bănățenii sunt mai la distanță (doar fizică) față de evenimentele importante, prin poziția pe hartă, sufletește sunt la fel de aproape ca cei de lângă eveniment. Mulți credincioși au ținut să scurteze aceste distanțe și au pornit la drum cu mașina, trenul sau avionul. În epoca noastră, distanțele nu mai sunt un impediment serios.
Un tren special va porni în acestă după amiază spre Șumuleu Ciuc, cu peste 1000 de enoriași din Dieceza Timișoarei. La destinație vor participa la Sfânta Liturghie ce adună anual sute de mii sau chiar un milion de pelerini din toată Europa. Iar anul acesta, când însuși Părintele Pontif este primit ca oaspete de seamă, precis acel milion din alți ani va fi cu mult depășit. O bună parte dintre bănățenii care pornesc spre marele eveniment sunt grupuri de elevi ai liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum din Timișoara.
Un preot implicat în evenimente detaliază că este foarte greu de făcut aprecieri despre numărul pelerinilor. Foarte mulți au plecat în mici grupuri cu mașinile personale, fără a se organiza în mod deosebit prin parohiile de care aparțin.
Către Blaj vor călători, de asemenea, în jur de 300 ori 400 de credincioși timișoreni, la care se mai adaugă în jur de 200 neorganizați. Blajul fiind mai cu seamă un centru spiritual al credincioșilor catolici de rit oriental, se așteaptă o importantă afluență de greco-catolici.
Un număr de aproximativ 30 de preoții catolici din Dieceza de Timișoara vor fi prezenți la evenimentul de la Șumuleu Ciuc, așa cum și în aceste moment se află o parte și la București.
Un fapt deosebit de important de remarcat a fost și primirea extrem de caldă făcută de ierarhii Bisericii Ortodoxe Române la aterizarea avionului ce a ajuns la Otopeni.
A fost nevoie de un imbold venit de la un părinte de peste Ocean pentru a ne regăsi credincioșii creștini de orice fel, pentru a reînnoda relațiile frățești.