Pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală, în perioada 5 – 16 septembrie 2016, au fost prelevate şi analizate un număr de 115 probe, din carne (sanitaţie carcasă bovine, carne tocată ovină, carne tocată vită, pastă de mici amestec, hamburger de mânzat, pulpă mânzat, pastramă din pulpă de vită, cârnați de casă amestec, antricot bovină) şi lapte şi produse din lapte (telemea oaie, telemea vacă, lapte crud vacă, cașcaval, lapte crud capră, smântână, caș proaspăt, brânză proaspătă de vaci, iaurt de vacă, brânză telemea de capră).
Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe din judeţele București, Cluj, Călărași, Botoșani, Iaşi, Timiș, Caraș Severin, Gorj, Brăila, Galați, Satu Mare, Covasna, Brașov, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Maramureș, Neamț, Vrancea, Dolj, Calarași, Buzău, Sălaj, Bistrița Năsăud, Bacău, Alba, Vâlcea.
Astfel, a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă la 4 probe prelevate dintr-o probă recoltată din produsul mici (amestec vită/oaie), la un restaurant din județul Giurgiu, din caș proaspăt de la un centru de prelucrare a laptelui din județul Vaslui, din carne tocată vită de la o carmangerie din județul Iași, precum și dintr-o probă rezultată de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație) de la un abator din județul Timiș, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
E. coli este o bacterie care trăiește în tubul digestiv la oameni și animale.
Unele specii produc o toxină puternică care determină diaree sanguinolentă și rar pot cauza probleme hematologice grave și chiar insuficiență renală.