Avertisment de la specialiști: părinți, nu neglijați dinții copiilor!

243

Potrivit unui studiu realizat de clinicile DENT ESTET 4 KIDS, copiii tind să sufere de două ori mai multe traumatisme dentare în timpul verii, comparativ cu restul anului. Activitățile sportive și cele în aer liber atrag și accidente ce se pot solda cu pierderea dinților. Anul acesta se observă, însă, o creștere a numărului de dinți salvați, fapt datorat în principal unui grad tot mai mare de informare a părinților și a unei preocupări ridicate pentru sănătatea dentară a copiilor. Mai mult decât atât, instrumentele profesionale de protecție împotriva traumatismelor dentare, precum gutierele sportive realizate în cabinetul stomatologic, au de asemenea un rol esențial.

Conform statisticilor, prezentarea în clinică, în decurs de o oră de la traumatism, crește șansa de reușită a tratamentului cu cel puțin 50%, dacă părinții se adresează medicului stomatolog pediatru specializat exclusiv în lucrul cu copiii și în tratamente dentare adaptate acestora.
Specialiștii atrag atenția că dinții pot fi afectați chiar și în cazul unor activități sportive recreaționale obișnuite (fotbal, baschet, mersul cu patinele cu rotile, cu bicicleta, la piscină, în locul de joacă etc.) ori în urma unei lovituri accidentale la nivelul feței sau în zona maxilarului. Semnele care impun vizita de urgență la medicul stomatolog pediatru sunt: durere sau sensibilitate (la cald, rece sau presiune), dinte fracturat, mobilizat sau desprins, sângerare pentru mai mult de 10 minute, dificultate la înghițire, respirație greoaie, febră sau semne de inflamație.

„Problema traumatismelor dentare la copii și adolescenți este una foarte serioasă ce nu trebuie neglijată sub nicio formă de către părinți. Ele duc la mutilarea sistemului stomatognat și la perturbarea dezvoltării normale a acestuia și sunt deseori motivul primei vizite într-un serviciu de urgență, preferat fiind un serviciu specializat în medicină dentară pediatrică. Există două vârste critice la care frecvența traumatismelor este mai mare: 1-3 ani și 10-12 ani. Dacă în dentiția temporară predomină luxațiile, în cazul celei permenente întâlnim adesea fracturi dentare. În România facem de atâția ani profilaxia cariei dentare, însă tabloul clinic rezultat în urma unui traumatism este mult mai impresionant și mai grav decât ne-am imagina. De aceea, apare logic întrebarea: de ce nu facem profilaxia traumatismelor dentare? De aici a rezultat necesitatea unei asemenea campanii de informare și conștientizare a părinților asupra mijloacelor de prevenire a traumatisemlor dentare, organizată împreună cu cel mai performant grup de clinici de stomatologie pediatrică din țara noastră”, spune prof. dr. Alexandru Ogodescu, medic primar în ortodonție și ortopedie dento-facială, pedodonție, Medical Advisor DENT ESTET 4 KIDS.

Statistici internaționale arată că aproape 50% dintre copii suferă un traumatism dentar în perioada copilăriei, multe dintre aceste situații putând fi prevenite. Asociația Americană de Stomatologie precizează că 5 milioane de dinți sunt pierduți anual în urma traumatismelor dentare. Mai mult decât atât, 34% dintre cei care practică un sport suferă astfel de accidente dentare. Pentru orice copil care practică un sport sau activități în aer liber este recomandată purtarea unor gutiere de protecție personalizate, cele mai eficiente fiind cele personalizate în cabinetul medicului stomatolog pediatru.

La nivelul dinților de lapte, cele mai comune accidente sunt mobilizarea, dislocarea sau fracturarea dinților frontali. În aceste situații, intervenția medicală trebuie să fie concentrată asupra protejării dintelui permanent care deja se formează în os. Pierderea prematură a dinților de lapte poate cauza mutarea sau orientarea incorectă a dinților permanenți, fapt ce poate necesita tratamente complexe și îndelungate în perioada adolescenței. În cazul unui dinte de lapte avulsionat, replantarea acestuia nu este necesară, deoarece riscul de rănire a mugurelui dintelui permanent în curs de dezvoltare este ridicat. La nivelul dentiției definitive, reușita în cazul unui traumatism dentar depinde de timpul scurs de la momentul accidentului și până la intervenție. Replantarea dintelui avulsionat este, de cele mai multe ori, alegerea cea mai potrivită, dar nu se poate efectua întotdeauna imediat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.