Avem ,,grijă” de deținuți, dar lor nu le plânge nimeni de milă. Situația critică a bătrânilor din România

828

Căminele de bătrâni care funcţionează în ţara noastră sunt insuficiente şi nu mai fac faţă numărului mare de cereri de internare. Aproape 2.400 de bătrâni se aflau, la începutul anului 2017, pe listele de aşteptare ale căminelor publice şi private din România. În Vaslui şi Bucureşti avem cele mai lungi liste de aşteptare pentru un loc într-un cămin public. În schimb, criza locurilor din căminele de bătrâni private este mai accentuată în Timiş şi Mureş, potrivit datelor Ministerului Muncii comunicate pentru ECONOMICA.NET.

Sub 15.000 de bătrâni erau internaţi la 1 ianuarie 2017 în căminele publice şi private din ţara noastră. Încă 2.400 de vârstnici aşteptau la începutul anului 2017 să se elibereze un loc într-un cămin de profil din ţară, arată datele Ministerului Muncii, comunicate exclusiv pentru ECONOMICA.NET. Cei mai mulţi bătrâni, adică aproape 1.400 de oameni, se aflau pe listele de aşteptare ale căminelor private din ţară, ne-au spus oficialii Ministerului Muncii, cu toate că internarea în aceste unităţi costă peste 1.500 de lei pe lună.

Peste 1.000 bătrâni aşteptau să se interneze într-un cămin public (fie subordonat consiliilor judeţene, fie consiliilor locale din ţară) la începutul anului 2017, arată datele pe care ni le-a comunicat Ministerul de resort.

Unde e mai acută criza locurilor în cămine pentru bătrâni? Judeţele cu cele mai lungi liste de aşteptare ale căminelor de bătrâni private:

De exemplu, 240 de oameni se află pe listele de aşteptare pentru internare într-un cămin privat din judeţul Timiş. De ce? Căminele de stat nu mai fac faţă internărilor.

  • În Timiş funcţionează doar patru cămine publice pentru bătrâni, care au 262 de locuri disponibile, majoritatea ocupate.

196 de bătrâni aşteaptă să se elibereze un loc într-un cămin privat din Mureş.

  • În acest judeţ există trei cămine publice, în subordinea consiliului local, care au 50 de oameni pe listele de aşteptare, dar şi un cămin public în subordinea consiliului judeţean, care are trei oameni pe lista de aşteptare.

La Sibiu, 185 de oameni se află pe listele de aşteptare pentru internare într-un cămin privat din judeţul lor.

  • În Sibiu există un singur cămin public, aflat în subordinea consiliului local, care are o capacitate de 97 de locuri şi trei bătrâni pe listele de aşteptare.

La Bacău, 117 oameni aşteaptă să se elibereze un loc într-un cămin pentru bătrâni privat.

  • Cinci cămine publice există în Bacău, cu 25 de oameni pe listele de aşteptare.

Judeţele în care avem cele mai lungi liste de aşteptare ale căminelor publice

Vasluiul şi Bucureştiul conduc topul clasamentului judeţelor în care avem cele mai lungi liste de aşteptare pentru un loc într-un cămin public de bătrâni. 177 de oameni aşteaptă să se interneze într-un cămin public din Vaslui şi 132 – într-un cămin de stat din Capitală, potrivit datelor comunicate de Ministerul Muncii pentru Economica.

  • 84 de oameni aşteaptă să se elibereze un loc într-un cămin public din judeţul Buzău.
  • 78 de bătrâni se află pe listele de aşteptare ale căminelor publice din Constanţa.
  • 57 de persoane din Covasna – pe listele de aşteptare ale căminelor de bătrâni din judeţ.

În două judeţe nu avem cămine publice pentru bătrâni

E vorba de Prahova şi Gorj în care nu funcţionează niciun cămin public pentru vârstnici, ne-au spus oficialii Ministerului Muncii.

În Gorj funcţionează trei cămine private în care sunt internaţi, în medie, 54 de bătrâni pe lună. Aici nu sunt înregistrate cereri în aşteptare, ne-a spus Ministerul Muncii.
În Prahova funcţionează patru cămine private în care sunt internaţi, în medie, 149 de bătrâni lunar, şi şase oameni aşteaptă să se elibereze un loc în astfel de unităţi.

Cifrele care ar trebui să îngrijoreze autorităţile:

14.950 de bătrâni erau internaţi la 1 ianuarie 2017 în căminele publice şi private din ţara noastră. Dintre aceştia, sub 6.500 de oameni erau internaţi în cămine publice, ne-au spus reprezentanţii Ministerului Muncii. Majoritatea vârstnicilor sunt internaţi în cămine private, în ciuda costurilor mari pe care le implică internarea în astfel de unităţi: de la 1.500 de lei pe lună.

La 1 ianuarie 2017 aveam 123 cămine publice, cu un grad de ocupare de 85%, şi 246 de cămine private, cu un grad de ocupare de sub 84%, au spus pentru Economica oficialii Ministerului Muncii.

În jur de 2.400 de bătrâni se aflau la începutul acestui an pe listele de aşteptare ale căminelor publice şi private din ţară.

94 de cămine sunt nelicenţiate, iar 31 de cămine sunt în proces de evaluare pentru obţinerea licenţei de funcţionare.

Citește mai mult pe economica.net

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.