Vaporaşele care vor circula pe Bega nu pot fi încă lansate la apă. Asta pentru că nu sunt înmatriculate. Mai mult decât atât, RATT nu a finalizat cursurile pentru marinarii care vor conduce ambarcaţiunile, iar portul Timişoara nu este înfiinţat.
Potrivit edilului-şef din Timişoara, Nicolae Robu, înmatricularea vaporaşelor are nevoie şi de un aviz tocmai de la Bruxelles. În privinţa deschiderii portului, primarul nu ştie în ce stadiu se află proiectul sau ce documente sunt necesare.
„Vom face ceea ce trebuie făcut. Nu ştiu din perspectiva instituţiilor de specialitate de ce este nevoie, nu ştiu. Vom lămuri toate lucrurile şi vom face ce trebuie făcut. Vaporaşele aşteaptă acum îmnatricularea. Trebuie dată aprobare inclusiv de la Bruxelles, de la nu ştiu ce organism de acolo. Procedura este lansată, documentaţia a fost depusă şi am înţeles că se aşteaptă avizul de la Bruxelless”, a declarat, marți, Nicolae Robu.
Vaporaşele vor parcurge un traseu de peste 7 kilometri. Acesta porneşte de la Uzina de Apă şi se termină la Podul Modoş. Vor exista 9 staţii unde vaporaşele vor opri.
Până la finalul lunii iunie în Timişoara vor ajunge alte 6 vaporaşe. Primăria Timişoara plăteşte pentru cele 7 ambarcaţiuni 7 milioane de lei, din bugetul local.
Vaporaşele au fost deja denumite: Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya și Economu sunt titulaturile care vor fi scrise pe lateralele ambarcaţiunilor de 50 de locuri.