Avem aproape 4.000 de străini în Timiș. Ce facem cu ei? VIDEO

459

Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom), a lansat astăzi proiectul: „Integrare ACUM – Abordări complexe şi unitare pentru migranţi”, proiect ce se întinde pe o perioadă de 24 luni, în care intă Regiunea 5, mai exact judeţele Timiş, Caraş – Severin, Mehedinţi, Bihor, Arad şi Hunedoara.

Proiectul are drept scop integrarea străinilor ce intră legal în ţara noastră, cu drept de şedere definitivă sau temporară şi sunt posesori ai unui permis de şedere, dar şi beneficiarii unei forme de protecţie internaţională, statut de refugiat sau protecție subsidiară, care necesită sprijin în vederea acomodării şi integrării pe teritoriul țării noastre.

La sfârşitul anului trecut, în România erau înregistraţi 60.496 străini, iar în Timiş 3955, posesori ai unui permis de şedere, conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigări.

Managerul de proiect, Elena Timofticiuc, a prezentat câteva date de implementare a acestuia, privind serviciile oferite acestor persoane, cum ar fi: consiliere socială şi juridică, acomodare culturală, cursuri de limba română, asistenţă medicală, integrarea acestora în societate, găsirea unui loc de muncă, înscrierea la grădiniţe şi şcoli, drepturi şi obligaţii, realizarea de tabere sociale, acordare de asistenţă materială.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. Bugetul total al proiectului, pentru o perioadă de 24 de luni este de 2.247.994,88 lei.

Au participat şi au purtat discuţii cu managerii de proiect şi cu reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări Timişoara, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale care lucrează cu migranţi şi reprezentanţi ai comunităţilor de străini din zona de vest a ţării.

AIDRom a fost înfiinţat în anul 1991. Numele este o prescurtare de la: “Ajutor Interbisericesc – Departamentul România”. AIDRom şi-a început activitatea în cadrul unei colaborări între Biserica Ortodoxă, Biserica Reformată Calvină şi Biserica Lutherană din România, activitatea fiind coordonată de Consiliul Ecumenic al Bisericilor.

Precizăm că acest proiect se adresează doar celor care intră legal în ţară, cu acte în regulă, fiindcă doar aceia beneficiază de acest program. Pentru cei care intră ilegal, se va căuta şi integrarea acestora, dacă doresc să rămână, dacă nu, sunt trimişi înapoi din ţara din care au trecut spre noi graniţa. Toate cheltuielile sunt suportate cu bani de la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.