1.1 C
Timișoara
vineri 27 decembrie 2024

Autorul celui mai frumos imn al Banatului ,,Iorgovan, frumoasă floare” are bust în localitatea sa natală. Marele solist de muzică populară, Petrică Moise, a fost omagiat la Chișoda de oficialități și de întreaga suflare locală

Bustul interpretului Petrică Moise (decedat în 2 octombrie 2021), realizat de artistul timișorean Aurelian Scorobete, a fost dezvelit duminică, 1 octombrie 2023, în fața Casei Naționale din Chișoda (comuna Giroc) din Timiș.

Îndrăgit interpret de muzică populară din Banat, Petrică Moise, trecut la cele veșnice la vârsta de 74 de ani, nu a fost dat uitării în localitatea natală – satul Chișoda, comuna Ghiroc din Timiș.

În amintirea sa a fost dezvelit un bust, în fața Casei Naționale din Chișoda, duminică, 1 octombrie 2023. Opera a fost realizată de artistul timișorean Aurelian Scorobete, care ținut în acest fel să contribuie la păstrarea memoriei valorilor bănățene.

Petrică Moise, un nume sonor care, azi, 1 octombrie, mi-a umplut și mai tare inima de recunoștință și respect. Nu a fost o zi ca oricare alta, ci una cu totul și cu totul specială având în vedere că, alături de strănepotul său Patrick și grație mărinimiei lui Aurelian Scorobete, fiu al satului, am dezvelit bustul marelui rapsod și compozitor bănățean, Petrică Moise, în fața Casei Naționale din Chișoda“, a transmis Dan Vîrtosu, viceprimarul comunei Giroc.

Vîrtosu a continuat: „Evident, Petrică Moise nu mai are nevoie de nici o prezentare. În primul rând, este de-al nostru, chișozean get-beget. Un om care, de-a lungul vieții sale a umplut cu bucurie inimile și sufletele oamenilor cu talentul său, muzica și vocea sa inconfundabilă. Și, nu în ultimul rând, chiar dacă a plecat prea devreme dintre noi, înainte de toate, Petrică Moise a fost un mare OM, un iubitor de tradiție si cultură, mereu mânat de un patriotism local desăvârșit! Genul de persoană care se naște la sute de ani! Așa că e de înțeles de ce, pe parcursul evenimentului și requiem-ului de azi am fost încercat de un amalgam de sentimente de melancolie”.

Dezvelirea bustului a fost urmată de o slujbă de sfințire cu un sobor de preoți, evocarea artistului Petrică Moise de către autoritățile locale, interpreți, instrumentiști, între care Virtuozii Banatului, Corala Contrast, Pera Todorovici și formația de tamburași Mariana Varga, Adi Bihoi și Cornelia Lupulescu.

Petrică Moise s-a născut în 19 iunie 1947 la Chişoda, judeţul Timiş, într-o familie de paori bănăţeni, fiind unicul fiu a lui Aurel şi Persida Moise. Fiind elev la şcoala generală din Chişoda este descoperit de profesoara de muzică Gertruda Catona, cu ureche muzicală foarte bună şi îndrumat spre Liceul de muzică şi arte plastice din Timişoara, pe care îl va absolvi în 1966, la clasa de instrumente de percuţie.

După absolvirea liceului devine student la Conservatorul de muzică Gh. Dima din Cluj şi component al ansamblului Mărţişorul al Casei studenţilor din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Farcaş.

Din 1976, Petrică Moise îşi începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timişului al Casei studenţilor şi la Ansamblul Timişul al Casei de cultură a municipiului Timişoara. După absolvirea facultăţii de muzică rămâne artist liber profesionist.

Sursa: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Moș Crăciun a adus cel mai frumos cadou pentru trei familii din Banat

Trei bebeluși s-au născut de Crăciun la maternitatea Bega. Un moment de emoție atât pentru medici și asistente, cât și pentru paciente, fiindcă acesta...

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este...

Citește și :