Autoritățile sanitar-veterinare din Timiș au început să ia măsuri de prevenție pentru febra aftoasă. Iată la ce trebuie să fie atenți deținătorii de animale biolungate, adică fermierii care au porci, vaci, capre sau oi.
Deși principalele măsuri de prevenție se adresează operatorilor legali de ferme care desfășoară activitate economică și micii gospodari pot să fie atenți, în cazul încare observă la animalele lor anumite semne că starea de sănătate nu este în regulă.
„Operatorii economici sunt cei care sunt înregistrați cu PFA, SRL sau I.I. , restul sunt gospodării ale polupației, dar așa cum vă spuneam și omul care crește o vacă sau două și dacă observă semne clinice de orice fel la modificarea stării de sănătate a animalului este obligat să anunțe medicul veterinar. Semnele clinice ale acestei boli nu apar numai în cazul febrei aftoase, ci le regăsim și în cazul altor patru sau cinci boli. Diagnosticul diferențial se face într-un final doar prin analizele de laborator, iar pentru asta trebuie anunțat medicul veterinar”, spune Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș.
Animalelor bolnave le apar vezicule purulente în gură, pe limbă sau în interiorul obrajilor
„În principal apar vezicule purulente, leziuni, la nivelul gurii: limbă, cavitate bucală și tot ce este în zona respectivă. Ele sunt ușor vizibile. La orice animal care are probleme în cavitatea bucală observi un lucru, faptul că nu mai mănâncă, fiindcă apare durerea și îl jenează. Apoi constați că anumalul timp de o zi nu a mai mâncat. Anunți veterinarul. Acesta vine, face examenul clinic. Descoperă eventualele leziuni și în funcție de ce decide el se merge mai departe: recoltare de probe, monitorizare”, spune Flavius Nicoară.
Directorul ANSVSA spune că examenul clinic, prelevarea de probe și monitorizarea cazului sunt practici standard aplicate de medicii veterinari. De asemenea a subliniat faptul că măsurile luate de autoritatea sanitar-veterinară au scopul prevenției.