O grădiniţă din Hunedoara a fost vandalizată. Autorii distrugerilor au lăsat mesaje de ameninţare şi de ură pe faţada clădirii.
Un milion de euro au fost investiţi în modernizarea grădiniţei „Piticot” din Hunedoara, fonduri accesate de primărie prin programele Uniunii Europene.
Lucrările de reabilitare au ajuns într-un stadiu avansat, anunţa Primăria Hunedoara. Luni dimineaţă, 27 iunie, localnicii au observat însă că faţada recent zugrăvită a clădirii a fost devastată de persoane necunoscute, care par să fi fost revoltate de culori asemănătoare celor ale curcubeului, alese pentru decorarea ei: galben, portocaliu, roşu, violet, bleu-marin, albastru, verde.
Pereţii exteriori au fost mâzgăliţi cu var, iar autorii vandalizării au lăsat mesaje de ură şi ameninţare (pe care le redăm întocmai, gramatical): „Copii noştri nu sunt homosexuali” şi „Gunoaie globaliste, nu mai vopsiţi în culori. Anti LGBTQ. Vă dăm foc”. Autorii se referă la faptul că grădiniţa a ales curcubeul, care este adoptat ca simbol universal al diversităţii sexuale.
„Poliţia municipiului Hunedoara efectuează cercetări sub aspectul comiterii de distrugere şi ameninţare, în vederea identificării autorilor şi a luării măsurilor legale”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.
„Un alt motiv pentru care s-a acceptat ideea a fost faptul că, aşa cum o ştim cu toţii, curcubeul reprezintă un simbol al speranţei (vă aduceţi aminte curcubeul desenat de copii şi afişat la ferestre la începutul pandemiei Covid?!). Pentru mine e cu atât mai greu de înţeles un astfel de gest cu cât şi din punct de vedere religios curcubeul este un element care apare şi în scrierile biblice ca semn al legământului făcut de Dumnezeu cu oamenii, imediat după potop. Pe de altă parte, de la bunici ştim că atunci când apare după ploaie, curcubeul promite linişte şi armonie dar şi înălţare spirituală pentru cel care crede în valorile creştine. Nu doresc să intru în niciun fel de polemică, referitoare la simbolistica folosită de minorităţile sexuale. Din punctul nostru de vedere culorile vii sunt simbolul copilăriei iar curcubeul este un fenomen natural spectaculos care bucură privirea şi sufletul oricărei persoane (indiferent de apartenenţă socială, religioasă ş.a.m.d.)”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu. Modul în care a fost colorată faţada nu a avut şi nu are nicio legătură cu vreo dorinţă de a promova vreo comunitate anume, de niciun fel, ci doar cu dorinţa de a transforma o grădiniţă veche şi mohorâtă, construită în 1952, într-o grădiniţă modernă şi veselă (inclusiv din punct de vedere al aspectului exterior), a informat Primăria Hunedoara.