Utilizatorii de telefonie și internet mobil care au serviciul de roaming activat și se află în țară, dar în apropiere de granițe, sunt atenționați de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicatii (ANCOM) că este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc să se conecteze automat la o rețea din țările vecine și să folosească serviciile de comunicații la tarife de roaming, plătind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc.
Unul dintre judeţele cu probleme este chiar Timişul. Mai sunt alte 18 judeţe unde utilizatorii de telefonie pot accesa roamingul fără să dorească acest lucru. În total pot fi afectate 512 localităţi. Dintre acestea, 39 sunt din Timiş: Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Periam, Sânpetru Mare, Igriş, Saravale, Cenad, Dudeştii Vechi, Cheglevici, Chereştur, Beba Veche, Colonia Bulgară, Valcani, Nerău, Teremia Mică, Teremia Mare, Comloşu Mic, Comloşu Mare, Cărpiniş, Checea, Cenei, Uivar, Otelec, Ionel, Foeni, Cruceni, Toager, Giera, Livezile, Banloc, Soca, Partoş, Denta, Gaiu Mic, Stamora Germană, Moraviţa, Gherman şi Jamu Mare.
„Roaming-ul involuntar poate apărea în localitațile de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul”, transmite ANCOM.
Utilizatorii pot evita accesarea involuntara a serviciilor de voce sau date în roaming la granița României cu statele vecine prin următoarele metode:
- selectarea manuală a rețelei (dezactivarea opțiunii telefonului de selectare automată a rețelei)
- solicitare către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere
- verificarea rețelei înainte de a utiliza telefonul/tableta, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat