Atenţie, bănăţeni! Miercuri răsună alarmele în toate oraşele mari. Potrivit programului de alarmare a populaţiei în caz de urgenţă, pompierii vor simula exerciţii prin intermediul cărora încearcă să înveţe populaţia despre modul în care se alertează dezastrele naturale.
Sirenele vor suna de la ora 10:00 în Timişoara, Reșița şi Arad. Scenariul vizează manifestarea tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă/protecţie civilă (inclusiv pericolul atacului din aer) care impun alarmarea populaţiei.
„Scopul exerciţiilor este antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare şi verificarea funcţionării sirenelor de alarmare publică”, spun pompierii.
Fiecare sunet de sirenă are o anumită semnificaţie. Iată ce reprezintă fiecare alarmă:
-ALARMĂ AERIANĂ
15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.
-ALARMĂ LA DEZASTRE –pt. începere exercițiu
5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
-PREALARMĂ AERIANĂ
3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.
-ÎNCETAREA ALARMEI -pt. terminare exercițiu
sunet continuu, de aceiași intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 1 minut.
Este bine ca se fac astfel de exercitii uneori, sa fim pregatiti in caz ca loveste dezastrul