Atenție la ce se ascunde în noile contracte de electricitate! Valabil și pentru consumatorii din Banat!

9949

Toţi consumatorii casnici de energie electrică au dreptul să schime furnizorul de energie în căutarea unei oferte mai bune, sau, dacă nu au încredere în altă firmă, să rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul, şi să treacă din sistem reglementat de stat în sistem de piaţă concurenţială. E mai ieftin, dar există însă un detaliu despre care toată lumea trebuie să ţină seama

Migraţia clienţilor din sistem regmentat în sistem de piaţă concurenţială a fost încurajată chiar de oficialităţi, nu mai târziu de finalul lunii trecute, când au fost anunţate creşterile de preţ la energia electrică.

“Eu, de exemplu, la mine acasă am acelaşi furnizor şi de energie, şi de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată şi este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanţă din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relaţie cu o singură firmă de furnizare, şi de gaze, şi de energie”, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

El a făcut această declaraţie cu ocazia anunţului referitor la creşterea preţurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici alimentaţi în regim reglementat.

Havrileţ a precizat că a crescut preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc.

„Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a arătat el.

“Dacă vă uitaţi în comparatorul de preţuri, în toate zonele unde sunt furnizori de ultimă instanţă, sunt 14-15 oferte la preţuri mai mici decât cele ale furnizorilor de ultimă instanţă. Furnizorul de ultimă instanţă este pragul cel mai scump, de acolo se negociază la preţuri mai mici. Inclusiv furnizorii de ultimă instanţă au oferte cu preţuri mai mici pe piaţa concurenţială”, a mai arătat Havrileţ.

Totuşi, el a admis că sunt foarte puţini consumatori casnici care au încheiat contracte în regim concurenţial, în principal din lipsa informaţiilor, şi a arătat că ANRE va obliga furnizorii de ultimă instanţă să-şi anunţe toţi consumatorii că au posibilitatea de a face acest lucru.

Care este detaliul

Clienţii care migrează din sistem reglementat spre piaţa concurenţială trebuie să ştie un lucru: în cazul în care noul furnizor dă faliment, ei vor fi automat preluaţi de furnizorul de ultimă înstanţă din zonă (FUI- Enel, E.ON, CEZ şi Electrica), dar vor plăti preţuri mai mari la energie. Clienţii nu vor rămâne nicio clipă fără curent, dar odată ce au ieşit din sistem reglementat nu se mai pot întoarce la el, iar preluarea, în ultimă instanţă, de FUI, se va face la nişte tarife mai mari.

Iată ce scrie la Art 17 din Metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată de ANRE prin Ordinul 92/2015:

“Tarifele UI (de ultimă instanţă-n.red.) se determină pe baza valorilor medii ale tarifelor CPC stabilite conform prevederilor din secțiunea 2.3, prin aplicarea unor procente de majorare a acestora, astfel:

a)maximum 5%, în cazul locurilor de consum alimentate la JT;

b)maximum 7,5%, în cazul locurilor de consum alimentate la MT;

c)maximum 10%, în cazul locurilor de consum alimentate la IT”.

Aşadar, în cazul în care furnizorul dvs a dat faliment, şi nu aţi încheiat un contract nou cu alt furnizor, ajungând în situaţia de a fi preluat de unul dintre cei patru FUI, veţi putea plăti în plus între 5%, dacă sunteţi consumator casnic, şi 10%, dacă sunteţi un consumator mare, racordat direct la reţeaua Transelectrica. Iar plusul se va aplica la ceva ce estre deja mai scump.

Ce este CPC

Factura la energie electrică este formată, acum, pentru majoritatea clienţilor, din preţul de achiziţie al energiei electrice, tariful de distribuţie, transport, sistem şi furnizare la care se adaugă contribuţia pentru cogenerare, certificatele verzi, acciza şi TVA. Discuţia apare la primele cinci componente. Până la data de 1 iulie, pentru consumatorii în regim reglementat, 20% din cantitatea de energie consumată era plătită la tariful reglementat de ANRE (le include pe cele cinci, iar curentul vine doar de la Hidro şi Nuclearelectrica), iar 80% era plătită la tariful de Componentă de Piaţă Concurenţială – CPC (le include şi el pe cele cinci) tarif care este avizat de ANRE pe baza costurilor recunoscute furnizorilor cu achiziţia de energie din piaţă, din orice sursă. De la data de 1 iulie, aceste procente se schimbă, ponderea fiind de 10% pentru reglementat şi 90% pentru CPC. De la data de 1 iulie, tarifele CPC au crescut cu până la 14%, în funcţie de zona geografică, din cauza creşterii preţurilor de achiziţia a energiei de pe piaţă.

Avantajul trecerii în sistem de piaţă liberă este dat de faptul că factura lunară scade, chiar şi cu 21% acum pentru Bucureşti la casnici (de exemplu), după ce au crescut tarifele CPC, iar preţul rămâne neschimbat pe toată durata contractului, un an sau doi, în funcţie de oferta fiecărui furnizor. Însă, dacă respectivul furnizor care acum are cea mai bună ofertă – 21% sub preţul reglementat, nu vă mai poate alimenta (au fost cinci cazuri de furnizori privaţi mari care au dat faliment), şi sunteţi preluaţi de FUI, veţi putea ajunge să plătiţi cu până la 40% mai mult în perioada în care sunteţi alimentaţi de FUI, faţă de factura vechiului furnizor. Adică la tarif CPC plus 5%.

Cum se pot atenua riscurile

Acest text nu îşi propune să vă determine să rămâneţi în sistem reglementat, mai ales că ofertele de pe piaţa concurenţială sunt mai mult bune, după creşterea de preţ de la reglementat de la 1 iulie, ci este doar o modalitate de a vă face să fiţi atenţi la ce se întîmplă cu furnizorul dvs. nou ales.

Teoretic, dacă furnizorul are dificultăţi şi aflaţi asta înainte ca ANRE să decidă preluarea dvs şi a celorlalţi consumatori ai lui de către FUI din zonă, e indicat să renunţaţi la contractul cu el şi să încheiaţi unul cu altul nou, pentru a evita să fiţi preluaţi de FUI şi să plătiţi acel tarif majorat, de CPC plus maximum 5%. Dacă totuşi furnizorul nu îşi mai poate onora obligaţia de a vă furniza energie, şi aţi fost trecut automat la FUI şi aţi aflat asta după ce s-a întîmplat, semnaţi cât se poate de repede un nou contract cu un alt furnizor de piaţa concuranţială, pentru a plăti cât mai puţin aceste tarife mari ale FUI care v-a preluat.

Sursa: E-nergia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.