4.1 C
Timișoara
vineri 24 ianuarie 2025

Astăzi se împlinesc 57 de ani de la „măcelul” galeriilor din vestul țării! Cum a fost Miliția umilită de fanii dezlănțuiți

Aradul și Timișoara poate că nu s-au iubit niciodată, dar s-au respectat reciproc. Fiecare dintre cele două orașe susține că a găzduit primul meci de fotbal disputat în România. Fiecare se declară campion al provinciei (UTA are doar ea 6 titluri, urbea de pe Bega are 10: 6 Chinezul, 4 Ripensia). Fiecare pretinde că Iosif Petschovsky, probabil cel mai mare jucător român din anii ’50, îi aparține.

În ciuda acestor rivalități și a multor altora, orașele de la granița de vest a țării, despărțite de numai 50 de kilometri, au avut o relație de colaborare, adeseori de prietenie. Dovadă că, pe 1 mai 1963, când s-a inaugurat stadionul „1 Mai” din Timișoara, „Bătrâna Doamnă” a fost invitată la turneul la care au mai participat Velez Mostar (Iugoslavia) și Gyor (Ungaria).

Au dat meciul Crișului

Totul, însă, s-a frânt într-o zi de 16 mai 1964. Atunci s-a desfășurat runda cu numărul 21 din Divizia A, iar Știința a primit vizita Aradului. Formația gazdă era amenințată de retrogradare, în vreme ce adversarii erau relaxați, la mijlocul clasamentului. Atât de relaxați încât, cu o etapă înainte, cedaseră partida de acasă cu Crișul Oradea, 2-3. Adică ajutase o echipă care se duela cu Știința pentru evitarea matineului!

Pe cât de liniștiți au fost arădenii cu Crișul, pe atât de îndârjiți au evoluat pe Bega! Au condus cu 2-0, apoi, după ce amfitrionii au răsturnat situația, au egalat rapid la 3. Pe final, Știința a mai marcat o dată, dar arbitrul Nicolae „Lulu” Mihăilescu a anulat golul, spre disperarea celor peste 25.000 de spectatori. Când același „central” i-a refuzat lui Cicerone Manolache o lovitură de la 11 metri evidentă, tribunele au devenit un vulcan.

Incidente violente

Iar vulcanul a erupt la finalul întâlnirii. Mai multe sute de ultrași au luat cu asalt vestiarele pentru a se război cu arbitrii și cu arădenii, milițienii au intervenit brutal, apoi s-au declanșat lupte violente între forțele de ordine și suporteri. Martori oculari povestesc că totul a degenerat după ce o mașină a Miliției a fost răsturnată și incendiată.

S-a lăsat cu zeci de arestări și, ulterior, cu destule exmatriculări, mulți dintre fani fiind studenți la Universitatea Politehnică din localitate. De asemenea, terenul timișorenilor a fost suspendat, Știința disputând la Reșița ultimele jocuri de acasă din acel campionat.

Punctul pierdut atunci de alb-violeți s-a dovedit a cântări decisiv la finalul campionatului, când gruparea de pe Bega a retrogradat la golaveraj. Asta deși, cu numai un sezon mai devreme, terminase pe podium, în spatele granzilor Dinamo și Steaua!

Chiar dacă au trecut aproape șase decenii de la acea confruntare, Ioan Igna mărturisește că are totul viu în memorie. Și repetă obsesiv aproape cât de tare regretă că orașele sale de suflet se urăsc, fotbalistic vorbind.
Sursa: gsp.ro

1 COMENTARIU

  1. […] Aradul și Timișoara poate că nu s-au iubit niciodată, dar s-au respectat reciproc. Fiecare dintre cele două orașe susține că a găzduit primul meci de fotbal disputat în România. Fiecare se declară campion al provinciei (UTA are doar ea 6 titluri, urbea de pe Bega are 10: 6 Chinezul, 4 Ripensia). Fiecare pretinde că Iosif Petschovsky, probabil cel mai mare jucător român din anii ’50, îi aparține, conform, banatulazi.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Scrisoare deschisă către Primăria Timișoara – din partea mămicilor de la Odobescu

SCRISOARE DESCHISĂ Către: Primăria Municipiului Timișoara În atenția: Domnului Primar și Consiliului Local Subiect: Solicitare pentru găsirea unei soluții de redeschidere a Maternității Odobescu Stimate Domnule Primar, Noi, mamele...

S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor pentru reabilitarea termică a blocurilor, prin Programul Regional Vest. 100% confort termic cu 0% contribuție financiară din...

Proprietarii de apartamente din blocurile vechi din Regiunea Vest au în continuare oportunitatea de a-și transforma locuințele în spații eficiente energetic, cu un climat...

Citește și :