A fost cea mai caldă dimineaţă de iunie din istorie, cu recorduri de temperaturi la şase staţii meteo. Primul cod portocaliu de caniculă din acest an a adus temperaturi de aproape 40 de grade în vestul ţării. În est, în schimb, temperaturile au scăzut brusc de la o oră la alta şi au lovit vijeliile şi grindina.
Aşa se simte valul de aer cald venit din Africa de Nord care „coace” toată ţara noastră zilele acestea. Cel mai cald este în vestul şi nordul ţării, nouă judeţe sunt până vineri sub cod portocaliu. Temperaturile resimţite au atins aici 40 de grade.
În Oradea aerul a devenit sufocant după prânz. În trei localităţi din Arad, oamenii trebuie să se descurce şi cu temperaturile ridicate şi cu lipsa apei la robinet. Seceta a dus la raţionalizarea apei.
Mihai Timu, meteorolog ANM: Atunci când uzi asfaltul, această umezeală, apă se evaporă foarte repede şi practic creşte umezeala. Se întâmplă şi să plouă foarte puţin dintr-un nor şi să avem aceeaşi impresie, că ne simţim chiar mai rău decât a fost înainte. Este ca şi cum ai senzaţia că te afli într-o saună.
Toni Greblă, prefectul Capitalei: Disconfortul termic este posibil să fie un pic mai mare, dar nu numai despre asta este vorba. Este vorba de faptul că peste tot în lume este recomandat să se spele pentru că se ridică praful.
Temperaturile caniculare şi neglijenţa părinţilor puteau să ucidă un copil de doar un an şi şapte luni, care a rămas blocat în maşină pentru că sistemul de închidere centralizată s-a stricat. Pompierii au intervenit şi l-au scos la timp.
În Capitală, vremea extrem de caldă a pus autorităţile pe jar. Oficialii s-au întâlnit de urgenţă la prefectură şi au stabilit un plan de măsuri.
Toni Greblă, prefectul Capitalei: Trebuie să existe instalate, de către primăriile de sector, de către inspectoratul pentru situaţii de urgenţă corturile.
Sfaturile specialiștilor pe timp de caniculă. Deplasările pe timpul zilei sunt de evitat
Pentru a trece mai uşor peste temperaturile ridicate, specialiştii ne sfătuiesc să evitam să ieşim din casă în miezul zilei. De asemenea, este important să ne hidratăm şi să evităm substanţele care ne pot face să pierdem mai repede apa din corp, precum cafeaua sau alcoolul.
În ultimele două zile, la 17 staţii meteo din ţară s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din ultimii 60 de ani. A fost de altfel, spun specialiştii, cea mai caldă dimineaţă de iunie din istorie.
Urmează zile de foc în România, cu temperaturi de 40 de grade Celsius
Florinela Georgescu, director adjunct ANM: Este al treilea val care afectează mai ales partea sudic-centrală a Europei. În zilele viitoare, intensitatea maximă a valului de căldură se va extinde înspre peninsula Balcanică, spre Ungaria, România, astfel încât aşteptăm ca temperaturile în zonele cele mai afectate să urce înspre 40 de grade.
Canicula vine la pachet cu alte fenomene extreme. La Galaţi temperaturile au scăzut cu 10 grade de la o oră la alta şi a plouat cu gheaţă
După o zi cu temeraturi record furtunile ar putea lovit în această seară şi alte localităţi, avertizează specialiştii.