4.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Asociația Prin Banat lansează Common Heritage – Catalogul Secession dedicat patrimoniului construit comun al orașelor din Euroregiunea DKMT

În 2023, în anul de Capitală Culturală Europeană al Timișoarei, a luat naștere proiectul Common Heritage, o extensie a inițiativei culturale Heritage of Timișoara, desfășurată de Asociația Prin Banat încă din anul 2017.

Common Heritage a preluat metodologia acestui proiect și a extins-o la nivel regional, implicând, alături de Timișoara, orașele Szeged (Ungaria), Subotica (Serbia) și Odesa (Ucraina). În urma studiului patrimoniului construit din aceste patru orașe, a devenit evidentă prezența unui bogat patrimoniu arhitectural similar, ceea ce a justificat necesitatea continuării cercetării, pentru o înțelegere mai profundă a contextului de dezvoltare și influențare reciprocă a orașelor Timișoara, Szeged și Subotica.

În 2024 a fost inițiat, așadar, ca o continuare a cercetării din anul precedent, proiectul Common Heritage – Catalog Secession. Acesta s-a concentrat pe ornamentația arhitecturală a perioadei 1900, prin clasificarea, interpretarea și prezentarea acesteia într-un spațiu mai extins, și anume orașele din Euroregiunea DKMT. Proiectul își propune să prezinte acest repertoriu decorativ și plin de semnificație care până acum a fost în mare parte necatalogat, neexistând o bază de date unitară care să inventarieze motivele decorative utilizate.

În ediția de anul acesta a proiectului Common Heritage au fost identificate, analizate și fotografiate peste 5.000 de motive decorative în 25 de orașe:
România: Timișoara, Arad, Lugoj, Lipova, Deva, Jimbolia, Caransebeș, Reșița, Chișineu-Criș, Băile Herculane Ungaria: Szeged, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Hódmezővásárhely, Csongrád, Békéscsaba, Szentes, Gyula Serbia: Subotica, Novi Sad, Pancevo, Kikinda, Zrenjanin, Senta.


Organizatorii lansează primul volum al publicației Catalog Secession: 1. Fitomorf duminică, 17 noiembrie, de la ora 17, la librăria Cărturești Mercy. Cu acest prilej se va lansa și platforma digitală a proiectului, unde curioșii vor putea găsi motivele identificate, descrierile lor, dar și fotografii.

Programul evenimentului
ora 17 – prezentarea proiectului Common Heritage – Catalog Secession
ora 17:15 – prezentarea publicației Catalog Secession Nr. 1. Fitomorf
ora 17:30 – prezentarea Platformei Common Heritage
ora 17:45 – proiecția filmului Common Heritage – The Tale of Four Cities.
Mai multe despre proiectul „Common Heritage – Catalogul Secession” pe pagina de Facebook și Instagram Heritage of Timișoara.
Organizat de Asociația Prin Banat, proiectul „Common Heritage – Catalogul Secession” este susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Moș Crăciun a adus cel mai frumos cadou pentru trei familii din Banat

Trei bebeluși s-au născut de Crăciun la maternitatea Bega. Un moment de emoție atât pentru medici și asistente, cât și pentru paciente, fiindcă acesta...

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este...

Citește și :