2.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Asociația Pacienților acuză: se fac internări pe bandă rulantă și externări înainte de vindecare

Asociația Pacienților a ajuns la o concluzie absolut îngrijorătoare despre o situație, întâlnită și în spitalele din vestul țării: statul cheltuie sume uriașe pentru internări în loc să apeleze la sistemul ambulatoriu, așa cum se procedează în orice țară civilizată din Uniunea Europeană, din care facem și noi parte. Cea mai mare parte din bugetul sănătății care ajunge până în 7 miliarde de euro se consumă pe internări. Pe de altă parte, ”pacienţii sunt externaţi înainte de vindecare, pentru a face economie, iar mortalitatea în cadrul externaților este îngrijorător de mare”, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților.

Surse din Spitalele din Timișoara, confirmă cele semnalate de Asociația Pacienților: managerii din unitățile sanitare timișorene le cer medicilor să facă cât mai multe internări pe lună, motivând că altfel nu-și justifică salariile. Nu contează că statul cheltuie bani frumoși cu spitalizarea așa cum sublinia într-n articol recent și publicația noastră, despre Spitalul Județean din Arad, unde ziua hotelieră ajunge la nivelul unui hotel de patru stele.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor acuză sistemul practicat în prezent: ”nimeni nu a făcut un calcul, nimeni nu a făcut o evaluare exactă, nici un protocol medical care să spună până unde trebuie ţinut pacientul în internarea de zi şi când este momentul în care se face dispensarizarea. Şi atunci pacienţii sunt trimişi acasă şi, dacă urmăriţi mortalitatea la 90 de zile de la externare veţi vedea că mortalitatea are un procent foarte mare, care de cele mai multe ori este datorat complicaţiilor în lipsa unei externalizări de calitate şi a unei depăşiri de competenţă în ce priveşte externalizarea”.

Paradoxal, se fac internări pe bandă rulantă dar pacienții sunt goniți acasă înainte de vindecare pentru a se face economie la fondurile de spitalizare ale CNAS.

”Răspunderea pentru actual medical le revine doctorilor, nu Casei de Asigurări. Noi nu putem decide când poate fi externat un pacient”, a declarat pentru libertatea.ro purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, în timp ce Ministerul Sănătății nu a trimis nici un răspuns oficial până la închiderea ediției.

Vasile Barbu atrage atenția că Fondurile Casei de Asigurări de Sănătate se epuizează pe la sfârşitul lunii octombrie. În lunile noiembrie şi decembrie spitalele încep să refuze internările care nu sunt urgențe. Asta în condițiile în care sistemul sanitar primeşte anual 7 miliarde de euro, din care aproxiamtiv 6 miliarde reprezintă fondul CNAS, restul sunt banii Ministerului Sănătăţii.

Conform documentelor CNAS, cele 425 de spitale din România primesc câte 4,7 milioane de euro anual, din care jumătate se duc în salariile cadrelor medicale, iar cealaltă jumătate se duc la întreţinerea unităţilor medicale. Cu toate acestea, cadrele medicale pleacă pe capete în străinătate, pentru salarii mai mari şi condiţii de lucru mai bune, iar pacienţii mor din cauza externărilor înainte de termen sau din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. Întrebarea firescă este: unde se duc banii?

Surse: Asociația Națională pentru Protecția Pacienților
libertatea.ro

1 COMENTARIU

  1. comentez doar la titlu.. care este o simpla dovada de.. ignoranta… chiar si logica simpla ne spune ca.. anumite boli sau cicatrici se vindeca in cateva zile sau luni.. deci? sa stea omu in spital pana se vinceca de ce anume? de un diabet?

    restul mi-e lene sa citesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :