Asigurările sunt garanția unor producții agricole constant superioare FOTO-VIDEO

589

Agricultura, în ciuda faptului că nu este prea bine văzută de autoritățile noastre și este privită veșnic ca o vitregită a economiei, continuă să fie un pilon de bază al dezvoltării noastre. Tot ce se pune pe masă provine direct sau indirect de pe pământ sau din fermele de animale. Județul nostru deși este puternic industrializat cu multe firme de înaltă tehnologie nu se dezminte nici în ce privește economia agrară. Unele din cele mai întinse zone arabile se află aici în vestul țării.

De asemenea, unul din cele mai mari complexe zootehnice tot aici produce pentru piața internă dar și pentru export. Dar cu toate cunoștiințele științifice acumulate, fermierii stau tot la mila naturii,ca în urmă cu sute de ani. Poți să ai cel mai performant utilaj de lucrat pământul și tot trebuie să stai cu ochii pe cer după un nor de ploaie. Grindina, înghețul ce vine prea devreme sau prea târziu,ori inundațiile sunt tot atâtea pericole ce pot compromite munca de un an și investițiile seriase ale celor ce se ocupă de agricultură.

Iată de ce un eveniment organizat azi la Centrul de Afaceri de pe bulevardul Eroilor de pe Tisa a fost salutar pentru investitorii din agricultură. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, împreună cu Transilvania Broker și OMNIASIG, în colaborare cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Direcției pentru Agricultură Județeană Timiș, au organizat și au invitat să ia parte o seamă de oameni ce au interese în domeniu. Evenimentul s-a dovedit a fi de anvergură și a adunat fermieri și autorități sub genericul: „Sunt fermier, sunt asigurat!”

Iar aici au putut afla noutăți din piaţa asigurărilor culturilor agricole și noi oportunități de afaceri în acest domeniu atât de complex. Tema principală supusă dezbaterilor este Submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor, prin care se subvenționează prima de asigurare. Măsura este parte integrantă a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În cadrul evenimentului, cei interesați au putut afla ultimele noutăți legate de asigurările culturilor agricole. Nu au fost doar simple prezentări,ci au fost discuții libere și s-a putut interacționa cu membrii conducerii Transilvania Broker și cu directori din cadrul Departamentului de Asigurări Agricole.

De asemenea, au fost prezentate oportunitățile oferite de Transilvania Broker în legătura cu achiziționarea prin sistem leasing de utilaje, echipamente, autoturisme etc., brokerul inaugurând un departament de leasing dedicat. Tot cu acest prilej au avut loc și scurte prezentări ale aplicației de eficientizare a activității unei ferme, dezvoltată de firma Nextfarm. Au fost invitați pentru a avea intervenții și a răspunde problemelor și spețelor ridicate reprezentanți ai conducerii organizatorilor și partenerilor: CCIA Timiș, Consiliul Județean Timiș, Transilvania Broker, OMNIASIG, Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara, Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș.

Sub moderarea lui Darius Georgiu, vicepreședintele CCIAT și președinte al secțiunii AGRALIM, au fost implicați în discuții Iulian Bucătaru, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vest Timișoara (CRFIR), Adelina Codruța Pepa, director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Timiș (OJFIR), și Gheorghe Nan șef serviciu Active Fizice și plăți Directe. Au mai luat cuvântul pentru a-și prezenta ofertele: Bogdan Hrehorciuc, din partrea Transilvania Broker, Dumitru Gabriel Guță, director regional la Omniasig și Sterian Sterghiuli de la NEXT FARM.

„Este al șaptelea astfel de eveniment organizat de CCIAT în sprijinul agricultorilor din acest an. Și cu acesta cred că încheiem semestrul. Am organizat evenimente despre protecția muncii, legislație fiscală, noutăți legislative și tot ce interesează agricultorii… Azi avem un eveniment extrem de important care face referire la asigurări. Prezentăm, împreună cu partenerii noștrii aici de față, măsura 17.1. Este o măsură extrem de benefică pentru agricultură… care subvenționează 50 la sută din prima de asigurare. Avem un asigurator de top și un asigurator de top. OMNIASIG și Transilvania Broker.

De ce ne asigurăm culturile? Cred că este evident pentru toată lumea, dar apare un motiv în plus. Pentru cei ce furnizează in-put-uri ( îngrășăminte, motorină, și toate cele trebuincioase agriculturii) o fac într-un program de finanțare. În acest program de finanțare cea mai scurtă cale de garantare este garanția pe culturi. Nu ar avea sens să luam culturile în garanție dacă acestea nu sunt asigurate împotriva riscurilor de tot felul: a diminuării cantităților, a pieirii. Și aici intervin asiguratorii care pe lângă celelalte input-uri ca tehnologia culturilor, pe lângă mașini și toate celelalte intervin ca un ingredient al succesului în agricultură. Deci este un bun necesar!”, a explicat importanța asigurărilor agricole,Darius Giorgiu, vicepreședinte al CCIAT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.