1.5 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Așezarea din România cu munte, plajă și aer purificator

Localitatea din România cu munte, plajă, apă și aer pur. Cantitatea de ozon este comparabilă cu cea din Alpii Elvețieni

Un studiu realizat la inceputul acestui an a anuntat ca exista un loc din tara in care cantitatea de ozon este comparabila cu cea din Alpii elvetieni.

Locul unic din Romania datorita aerului pur este Colibita, o localitate de pe Valea Bistritei, aflata la o altitudine de 900 de metri, intre Muntii Bargau si Muntii Calimani.

Valoarea concentratiei maxime de ozon masurata in Colibita este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie in Romania este de 72,6 micrograme/m3 informeaza greatnews.ro

Colibita a fost unul dintre cele mai atractive locuri pentru turisti si de aceste sarbatori. Pe langa aerul curat pe care il pot respira turistii, Colibita mai ofera si locuri de plaja la malul apei lacului de acumulare cu acelasi nume.

In zona se pot face si excursii, drumetii montane, ciclism, caiac, alpinism sau pescuit de pastrav, clean sau caras.

Zona are o reputatie turistica istorica. Intre 1923 si 1975, Colibita a fost o statiune balneoclimaterica, insa a fost desfiintata dupa ce s-a luat decizia sa se faca lacul de acumulare.

Autoritatile locale incearca sa transforme din Colibita intr-o statiune turistica. Deocamdata, poate fi declarata doar statiune turistica de interes local.

Pentru a deveni statiune de interes national, trebuie sa existe un drum rutier modernizat si marcat cu semne de circulatie, transport in comun intre statiunea turistica si gara sau autogara, amenajarea si iluminarea locurilor de promenada, apa curenta si canalizare, precum si un numar de minim 500 de locuri de cazare in hoteluri si pensiuni.

In urma cu aproximativ 10 ani, in Colibita era in jur de 50 de case ale localnicilor. Acum sunt in jur de 400 de case de vacanta, pensiuni si vile.

Pe malul lacului a fost construit si un complex turistic, unde o noapte de cazare costa 70 de lei, in timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac costa in jur de 450 de lei.

Cum poţi să respiri aer curat de munte şi în acelaşi timp să ai impresia că eşti la mare? Răspunsul este simplu: pentru a avea parte de o asemenea experienţă trebuie să vizitezi Colibiţa, o mică localitate din Bistriţa-Năsăud.

Colibiţa este o localitate situată la nici 50 de kilometri de Bistriţa, la poalele Munţilor Călimani şi Bârgău. Aici întinderea de apă a lacului şi aerul curat, de munte, oferă o combinaţie rară, care atrage tot mai mulţi turişti.

Dacă vă hotărâţi să porniţi la drum, trebuie să ştiţi că accesul se face în parte pe Drumul Naţional 17, iar mai apoi, din Prundu Bârgăului se optează pentru drumul judeţean 173 A, care vă poartă până la staţiune. Dacă pe Drumul Naţional 17 se circulă foarte bine, pe aproape 7 kilometri din DJ 173 A drumul este chiar şi surpat în unele locuri, dar şi plin de gropi.

Partea bună la acest inconvenient este faptul că starea drumului te obligă să încetineşti şi să savurezi priveliştea sălbatică. După stânci care parcă se chinuie să intre în şoseaua ce duce spre lac, apar vârfurile care veghează asupra lacului Strunioru şi Bistricioru, iar mai apoi îşi dezvăluie frumuseţea lacul Colibiţa.

De ce să mergi la Colibiţa? Dincolo de priveliştea care îţi taie respiraţia, primul argument este aerul. Informaţii despre proprietăţile curative ale aerului din Colibiţa au început să circule încă din 1883. Atunci, legendele locale spun că o tânără din Bistriţa s-ar fi vindecat de tuberculoză datorită aerului din această zonă, foarte bogat în ozon.

Studii recente au confirmat acest lucru, după cum a dezvăluit şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Radu Moldovan, cel care le-a şi comandat. Mai mult, localitatea are privilegiul de a fi una dintre puţinele din România, unde aerul concurează la puritate cu cel din Alpi.

„Rezultatele studiului confirmă că nivelul de ozon din Colibiţa este similar cu cel din Munţii Alpi, la cote de peste 2.000 de metri altitudine. Valoarea concentraţiei de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 de micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 de micrograme/m3“, a explicat preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan.

Deşi nu are statutul oficial de staţiune şi nici măcar nu există o estimare clară a numărului de turişti, Colibiţa nu te lasă să te plictiseşti. Pensiunile din zonă au pregătit pentru turişti bucăţele de plajă care te duc cu gândul la un alt fel de litoral românesc, unul ascuns însă între munţi. În aceleaşi pensiuni turiştii pot găsi SPA-uri cu masaj, saună sau piscină, unde pot lenevi toată ziua. Cei câţiva kilometri buni care înconjoară lacul îţi permit să îţi faci plimbarea de dimineaţă sau de seară, iar vârfurile din apropiere te invită să le explorezi.

Dacă excursia la Colibiţa durează mai mult de un weekend şi eşti şi un iubitor al muntelui, trebuie neapărat să dedici o zi vârfului Bistricior, care se ridică la 1.990 de metri şi-ţi dezvăluie o privelişte de poveste. Traseul până acolo este semnalizat cu marcaje noi, iar pe drum se află Cabana Salvamont şi un refugiu destul de nou ce poate fi folosit la nevoie. Traseul este însă destul de dificil şi solicitant şi durează în jur de opt ore.

Aventurierii pot să încerce raftingul. Căliman Club oferă astfel de senzaţii tari, chiar pe râul Bistriţa Ardeleană, la doi paşi de barajul lacului. Sectorul pe care se desfăşoară coborârea cu barca este în aval de barajul Colibiţa, fiind cuprins între uzina Electrica Colibiţa şi intrarea în comuna Prundu Bârgăului.

Traseul are lungimea de aproximativ 10 kilometri, iar râul Bistriţa Ardeleană se poate transforma într-un torent năvalnic şi înspumat, foarte atractiv pentru practicarea raftingului şi caiacului. Căliman Club oferă astfel de distracţii în grup, putând face rafting cel puţin 6 persoane şi maximum 40 de persoane. Tot ei oferă şi echipamentul necesar.

Avantajul pe care îl are Colibiţa este tocmai existenţa lacului de acumulare, care face ca pe Bistriţa Ardeleană să se poată practica rafting şi caiac tot timpul anului, nu numai în lunile de primăvară, când se topeşte zăpada din munţi. O tură de rafting costă 150 de lei, iar dacă vrei să combini raftingul şi caiacul trebuie să scoţi din buzunar peste 200 de lei. Dacă ai crezut că acestea sunt singurele sporturi nautice pe care le poţi practica la Colibiţa, te înşeli. Se mai poate practica planşa cu velă sau windsurfing-ul.

Poţi, de asemenea, să te plimbi cu hidrobicicleta, cu bărcile cu vâsle, cu caiacele şi cu vaporaşul. O tură de 45 de minute cu vaporaşul costă 100 de lei, închirierea pentru o oră a hidrobicicletei şi a bărcilor cu vâsle costă 40 de lei, caiacele – 25 de lei. Acestea pot fi închiriate zilnic între orele 11.00 şi 22.00. De asemenea, poţi pescui, dar şi face căţărări. Unele cabane pun la dispoziţie inclusiv pereţi înalţi din stâncă pentru căţărări.

sursa: radiosimplu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Various Brands, concept multibrand autohton, noua destinație din Iulius Town a pasionaților de sport

Iulius Town, una dintre cele mai mari dezvoltări comerciale din România, continuă să își diversifice mixul de magazine, prin noi branduri solicitate de clienți....

Se reia amenajarea de parcări în locul garajelor demolate

Primăria Municipiului Timișoara va relua luna viitoare programul de amenajare a locurilor de parcare pe locul vechilor garaje. Municipalitatea a predat amplasamentul către Societatea...

Citește și :