-5.9 C
Timișoara
miercuri 15 ianuarie 2025

Artistul internațional Patrice, pe scena CODRU Festival din Timișoara. Impresiile despre România, dar și ce înseamnă muzica reggae pentru el | VIDEO

„Acum mergem pe un drum, 

Acum vorbesc în mod spiritual, 

Privim cu un ochi spre viitor

Și cu altul ne uităm la banii noști. 

Și tot sentimentul nostru piere, atunci când schimbăm pe acel canal. 

Atât de sătul de groaznicele abureli, 

Și încerc să-mi opresc gândirea și să-mi mai bine folosesc sufletul. 

Așa că voi depăși aceste lucruri pe care le-am spus. 

Acolo există un suflet,

O furtună a sufletului, care este peste tot.

Este peste tot”.

                                    Patrice – Soulstorm (Furtună a sufletului)


Scena de la CODRU Festival a devenit, preț de o oră, leagăn al Revoluției Spirituale, unde lucrurile au fost spuse pe nume. Tot ceea ce este greșit la această societate, a fost strigat sus și tare în acorduri muzicale de reggae, dar mai ales simțit de sutele de oameni martori la momentul muzical susținut de Patrice, cântăreț și producător de muzică afro-americană. 

Sentimentele profunde fac pereche bună cu natura. Artistul ne-a spus, într-un interviu exclusiv că se simte bine să fie în mijlocul naturii și să vadă publicul înconjurat de copaci.

„M-am simțit bine, mi-a plăcut publicul! Am o mare dragoste pentru acest loc! Mi-a plăcut amplasamentul scenei. Sunetul a fost bun. M-am simțit grozav să fiu înconjurat de natură, să îi văd pe oameni acolo, între copaci!”, a spus Patrice.

Patrice, pe numele său Patrice Babatunde Bart-Williams, este un cântăreț și producător german, cu rădăcini în Vestul Africii. Genurile abordate de artist sunt reggae, folk și soul.

Genul Reggae, o rebeliune muzicală

Acest tip de mișcare muzicală a luat naștere în anii ’60. Este o combinație dintre folkul jamaican (Mento), și blues-ul și Jazz-ul american. Lucrul cel mai special la acest gen muzical este, pe lângă ritmurile lejere, autenticitatea sentimentelor exprimate prin muzică, după cum ne spune Patrice însuși, care cântă de mai bine de trei decenii.

„Este o muzică radicală, o muzică rebelă,  o ‘contra-cultură’ și cred că de asta are lumea nevoie acum. (…) Este o muzică apropiată sufletelor noastre și este parte a spiritualității umane. Nu avem încotro decât să o simțim. Este un gen muzical care vorbește despre realitate și spune lucrurilor pe nume, într-un mod conștient. Muzica reggae îți oferă contextul să te exprimi așa cum simți”, este de părere Patrice.

El spune că din anii ’60 încoace, genul reggae a fost invoat, fiind introduse elemente noi care să corespundă acestei „noi ere a muzicii”. A mai spus și că genul „este menit să rămână în scena muzicală”. Artistul mai promite că în următorul an va fi unul special pentru muzica reggae.

Nu ar zice „nu” unei colaborări în România

Întrebat dacă ar fi deschis colabărărilor cu artiști români sau invitațiilor la alte festivaluri din România, artistul spune că el se lasă ghidat de muzică. „Eu merg acolo unde muzica mă duce. Dacă se întâmplă să găsesc o conexiune (potrivire) perfectă, sunt foarte deschis la colaborări”, a spus Patrice.

Artistul a avut turnee în Europa, America de Sud și de Nord, dar și Africa. Nu este prima dată când Patrice a poposit la Timișoara. El a fost invitat în 2012 la PLAI Festival. Întrebat dacă a observat ceva neobișnuit la modul românilor de a fi, artistul a mărturisit că îi place faptul că românii sunt un popor cerebral.

„Cred că românii sunt o națiune «cu picioarele pe pământ», sunt, cum ar veni, «înrădăcinați» și îmi place asta. Este important să fim apropiați de natură, de pământ. Câteodată, când mergi în alte locuri, acei oameni sunt departe de aceste valori. Cumva trăiesc într-o «bulă». Lucrurile sunt relative: bune, rele, cu suișuri și coborâșuri… dar acestea se petrec numai în lumea lor și sunt, cred eu, absoluturi morale”, a spus artistul german.

Artistul a rămas orfan de tată la numai 11 ani. El s-a apucat să cânte la chitară, în urma decesului tatălui său, care a fost primul regizor de film din Sierra Leone. El i-a insuflat micului Patrice dragostea pentru muzică, făcându-i cunoștință cu artiști din diverse genuri muzicale, aflați în trecere în Germania.

Artiștii ar trebui să lupte pentru nișa lor

Întrebat despre cum se împacă «răceala» germană cu genul reggae, artistul spune că Germania nu este un loc foarte primitor pentru această muzică, însă crede că artiștii ar trebui să lupte pentru nișa lor.

„Toate zvonurile sunt adevărate. Oamenii sunt difieriți, însă dacă este să generalizez, cred că stereotipurile sunt valide. Este o poveste lungă. Însă avem germani foarte cool, și artiști care produc muzică mișto, care vine din subculturile lor interesante, însă acești oameni trebuie «să se lupte». Nu este un mediu foarte primitor pentru lucrurile originale și interesante care provin din muzica afro-americană (Black Music). Cred că peste tot trebuie să lupți pentru muzica și pentru nișa ta, dar mi-aș dori ca Germania să fie un pic mai degajată. Și se va întâmpla, pentru că noi suntem schimbarea acestei țări”, a spus Patrice.

Curiozitatea a omorât pisica

Pentru publicul interesat să descopere acest gen muzical, am rugat cunoscutul artist să facă o recomandare muzicală. „Pentru cei care vor să exploreze acest gen, le-aș spune să încerce să asculte albumul lui Bob Marley numit Burnin’ și să înceapă de acolo”, a spus Patrice. 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Zilele Culturii Naționale la Universitatea de Științele Vieții ,,Regele Mihai I” din Timișoara

 Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara invită comunitatea locală să participe la evenimentele organizate cu prilejul Zilelor Culturii Naționale, ce vor avea...

Un tânăr a furat mai multe biciclete chiar de pe strada Inspectoratului de Poliție

Se pare că această perioadă este una a furturilor. Câțiva timișoreni au rămas luni fără biciclete, acestea fiind furate chiar dintr-un spațiu de depozitare...

Citește și :