Timp de 10 zile gongul bate la Oravița, la împlinirea a două secole de existență a celui mai vechi teatru din țară. În perioada 01-10 octombrie, la Teatrul Mihai Eminescu din Oravița are loc Gala teatrelor naționale din România – Oravița 200.
Evenimentul este organizat de Primăria Orașului Oravița, împreună cu Teatrul ”Mihai Eminescu” Oravița, Asociația Scenic Art și Liceul Teoretic ”General Dragalina” Oravița. La realizarea festivalului mai participă și 3 rezidenți din proiectul Arta’n casă – proiect cultural organizat de Asociația Contrasens, în luna august la Socolari.
Ștefan Iordănescu, Directorul festivalului, declara despre acest eveniment:
„Acum 200 de ani, o trupă de diletanți (amatori) din Oravița au deschis Teatrul (un Burgtheater -unicat), în prezența Împăratului și a Împărătesei, Francisc I de Habsburg-Lorena și a Carolinei-Augusta de Bavaria, cu piesa ”Cununa de lauri sau puterea legii”, de Friedrich Wilhelm Ziegler, sub coordonarea lui Ion Constantini. După 200 de ani, sărbătorim acest eveniment printr-un festival în care toate Teatrele Naționale din România, alături de artiști prestigioși, aduc un omagiu celei mai vechi scene a țării. Mai mult decât atât, Teatrul Vechi orăvițean a produs un spectacol propriu, cu ocazia acestui bicentenar, după piesa ”Stella”, de Johann Wolfgang von Goethe. Astfel, prin această inițiativă, Teatrul Vechi, care de mulți ani de zile a funcționat aproape exclusiv sub titulatura de muzeu, redevine din nou viu, pentru a-și îndeplini în sfârșit menirea pentru care a fost construit și inaugurat acum 200 de ani: ca pe scena lui să joace cei mai buni actori, în cele mai bune spectacole”.
Directorul festivalului a mai afirmat că acest eveniment va avea loc anual și că o nouă instituție publică de cultură se va naște, sub forma unui teatru de proiecte, în așa fel încât Oravița să fie conectată, la 200 de ani după inaugurare, la cele mai importante și prestigioase momente din teatrul românesc și european.
Festivalul a debutat în Sala Casino a Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița, unde a avut loc vernisajul expozitiei Socolaria susținut de criticul de artă Gabriel Kelemen. Expozitia a fost urmată de un duo musical suaținut de: Liviu Burz (voce si vioara) si Ruben Doran (pian) Repertoriu: lucrari de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Grigoras Dinicu, si piese din folclorul românesc. Iar de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița a avut loc recitalul „Dor de Eminescu”, conceput şi susţinut de actorul Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian-Octav Popa, porneşte de la manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale lui Mihai Eminescu şi reprezintă un dialog inedit în care cuvântul rostit se completează cu muzica.
În cea de-a doua zi în foaierul Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița a avut loc o Expoziție de arhitectură cu proiecte de reabilitare clădiri de patrimoniu, iar seara, în Sala Mare a Teatrului Vechi a avut loc cel mai important moment din cadrul Galei Teatrelor Naționale din România- Oravița 200, premiera spectacolului Stella de J.W. von Goethe, în regia lui Ștefan Iordănescu. În sfârșit Teatrul Vechi din Oravița are un spectacol al său, produs de Primăria Orașului Oravița și Asociația Scenic Art. La ora 20:30 , tot în Sala Mare, a avut loc spectacolul HUOOOOO!!!, – Auăleu. Un spectacol scris și regizat de Ovidiu Mihăiță.
HUOOOOO!!! Este o tragicomedie politică, socială și umană. Un spectacol fără decor, muzică, efecte, costume, fum, figurație, dar la care în schimb se râde.
În a treia zi de festival a fost rândul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova să aducă un omagiu Teatrului Vechi prezentând pe scenă spectacolul ” Cealaltă Țară”, după Herta Müller, în regia Alexandru Istudor.
Ziua a 4-a, ora 19:00 , Sala Mare, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București a susținut spectacolul ” London- a new story”, un text de Bianca Ionescu-Ballo, în regia lui Andei Cruceanu. “London – A New Story” tratează cu mult umor și uneori autoironie subiecte de actualitate, în contextul Brexit.
Zilei cu numărul 5 i-a corespuns ziua de 5 octombrie, una importantă în istoria teatrului. Primul spectacol este montat pe scena teatrului la 5 octombrie 1817 (data imprimată pe afiş este 8). O „eine Dilettanten Gesellschaft” propune piesa în trei acte „Die beschämte Eifersucht” („Gelozia umilită”) semnată de J. Franul von Weissenthurm, banii aduşi de spectacol urmând a fi donaţi „Fondului Săracilor.” Din păcate nu se știe numele actorilor, ci doar pe acela al personajelor piesei.
Tot în această dată, la ora 16:00, pe Platoul din fața Teatrului Vechi, tineri liceeni din Oravița au prezentat spectacolul Calamburia, ca rezultat al workshop ului susținut la Caca de Cultură Motoia Craiu din Oravița, susținut de Vadim Rusu și Cornel Mihalache.
La ora 19:00, la Teatrul Vechi „ Mihai Eminecu” din Oravița, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a susținut scopectacolul „ ActOrchestra”, creație colectivă, în regia lui Horia Suru. Producție realizată sub auspiciile Centrului de Creație și Cercetare “Ion Sava” în cadrul programului TNB pentru Noua Generație de creatori (9G).
Pe toată perioada festivalului, în foaierul Teatrului Vechi „ Mihai Eminescu” din Oravița au avut loc lansări de carte și simpozioane, au precizat organizatorii.