6.1 C
Timișoara
duminică 13 aprilie 2025

Armonii de primăvară


ORATORIUL BIZANTIN DE PAȘTI
Patimile și Învierea Domnului

Joi, 10 aprilie 2025, ora 19:00,

Biserica „Millennium” (Piața Romanilor nr.6) Cu ocazia sărbătorilor pascale, care vor fi prăznuite, în acest an, împreună, de către toți creștinii, joi, 10 aprilie 2025, ora 19:00, la Biserica „Millennium” (Piața Romanilor nr. 6), va avea loc un eveniment muzical de excepție: Oratoriul Bizantin de Paști „Patimile și Învierea Domnului”, de Paul Constantinescu.
Compusă în 1948, această lucrare a mai fost interpretată la Timișoara o singură dată, pe 29 aprilie 1994, sub conducerea muzicală a maestrului Remus Georgescu. Ea îmbină armonios cântul bizantin, tradiția coral-simfonică și influențele muzicii universale, creând o experiență sonoră copleșitoare, ce redă cu forță dramatică și expresivitate momentele esențiale ale Patimilor, Răstignirii și Învierii lui Hristos. De la zbuciumul interior al trădării lui Iuda și durerea Maicii Domnului, până la suferința Crucii și lumina biruitoare a Învierii, muzica lui Paul Constantinescu transcende timpul, oferind ascultătorilor o meditație profundă asupra credinței și umanității.
Dirijorul Vasile Bădescu va conduce o distribuție de excepție, formată din soliști de renume:
 Evanghelistul: Mihail Dogotari
 Iisus: Iulian Ioan Iosip
 Pilat: Mihai Prelipcian
 Iuda: Cosmin Borlovan
 Tâlharii: Silviu Rujoni, Răzvan Grozăvescu
 Slujnice: Diana Chirilă, Loredana Borlovan
 Mironosițele: Diana Chirilă, Lorena Dragalina, Iulia Szabo
 Îngerul: Darius Gruiță

Alături de soliști, corul mixt „Art Contrast” și orchestra „Cantabile” vor aduce la viață această lucrare profundă, într-un spațiu încărcat de semnificație spirituală.
Publicul este invitat să trăiască o seară de reflecție și emoție, în care muzica va deveni rugăciune, iar fiecare notă va purta ecoul unui mesaj universal despre suferință, speranță și mântuire.
Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.bilete.ro sau de la sediul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr.2; office@ccmt.ro; 0256 498 214), de luni până vineri, între orele 9:00 – 16:00. Preț bilete: 30 lei.
Parteneri:
Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei, Parohia romano-catolică Fabric II Timișoara


AZI, LA NOI, CÂNTĂ TOT NATUL

Duminică, 13 aprilie, ora 18:00

Sala „Capitol”, Filarmonica „Banatul”

Devenit deja tradițional, spectacolul tradițional de Florii „Azi, la noi, cântă tot natul” se află, în acest an, la cea de-a IV-a ediție, fiind o sărbătoare a folclorului și a pasiunii pentru autentic.
Evenimentul promite un regal artistic, reunind pe aceeași scenă artiști consacrați și oameni pasionați de folclor din diverse domenii, precum medici, avocați, ingineri, jurnaliști și actori. Invitați speciali: Niculina Stoican, Maria Buză & George Pătrașcu și Andreea Voica.
Dansatorii și orchestra Ansamblului „Timișul”, sub bagheta maestrului Deian Galetin, vor fi amfitrionii serii, într-o demonstrație de măiestrie și autenticitate.
Coregrafia: Maria Topciov și Ciprian David
Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.bilete.ro sau de la sediul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr.2; office@ccmt.ro; 0256 498 214), de luni până vineri, între orele 9:00 – 16:00. Preț bilete: 30 lei.


TEATRU-N PATRU – PATRU PERSPECTIVE, UN SINGUR ADEVĂR

9, 10, 11 aprilie 2025, ora 13:00, Sala Lira

„Uneori, ca să înțelegi mai bine o poveste, trebuie să o privești din mai multe unghiuri. Așa cum firul se despică în patru, teatrul își schimbă forma, perspectiva și emoția.”, afirmă regizorul Cristian Brătoiu în legătură cu spectacolul „Teatru-n Patru”, a cărui premieră va avea loc în 9 aprilie, ora 13:00, la Sala Lira, a Casei de Cultură.
Piesa despică-n patru povestea teatrului, din Antichitate până astăzi, abordând, în același timp, comportamentul pe care ar trebui să îl avem într-o sală de spectacole. Ea se adresează în special adolescenților, dar mesajele sale profunde și universale rezonează cu toate generațiile.

„Teatru-n Patru” nu este, însă, doar o piesă de teatru, ci o călătorie în care povestea se desfășoară sub multiple unghiuri, oferind publicului ocazia de a explora adevăruri diferite. Este o invitație la reflecție necesară, un exercițiu util pentru fiecare dintre noi.
Regia: Cristian Brătoiu / Interpretează actorii: Ionuț Pîrvulescu, Ioan Codrea, Lucian Matei,
Cristian Brătoiu. Scenograf: Attila Bajkó
Proiectul face parte din programul EDUPOL, de educație culturală și prin cultură, prin care Casa de Cultură a Municipiului promovează conținuturi culturale valoroase, contribuind la creșterea nivelului de participare culturală a diferitelor grupuri sociale.

Biletele pot fi achiziționate de la sediul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr.2, mail: office@ccmt.ro, tel.: 0256 498 214), de luni până vineri, între orele 9:00 – 16:00. Preț bilete: 20 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

O bătrână de 83 de ani a cauzat un accident într-o intersecție din Timișoara

O femeie de 83 de ani a cauzat un accident la intersecția dintre Calea Circumvalațiunii și aleea Ionel Perlea.  Femeia, care era și șoferița...

Inspectoratul Școlar Timiș: „Solicităm Primăriei Timișoara să înainteze propuneri clare, realiste, bazate pe consultarea specialiștilor și pe evaluări obiective”

În cadrul unor declarații de presă desfășurate vineri la Primăria Timișoara, viceprimarul Ruben Lațcău anunța o „restructurare a sistemului de învățământ”, cu scopul a...

Citește și :