Sesiunea teoretică Aristoteles Workshop s-a încheiat. Tinerii cineaști au intrat în acțiune. După ce au avut ocazia să descopere secretele filmului documentar chiar de la Thierry Garrel, vizionând împreună peste 40 de filme documentare de referință, cei 12 participanți veniți din toată lumea și-au întâlnit tutorii: Nino Kirtadzeși John Appel.
La acest eveniment au participat și Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, Primarul localității Șiria, Valentin Bot și Primarul Bata, gazda atelierului de filme, Ion Micurescu. ,,Eu cred că doar făcând lucruri poți învăța’’, le-a spus Nino Kirtadze, regizoarea de film documentar de origine georgiană, cu filme proiectate și premiate la Oscar, Sundance, Cannes sau Toronto. Alături de ea îi va ghida și le va oferi feedback cineaștilor John Appel, regizorul olandez multi-premiat, lector la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam.
,,Suntem aici pentru a scoate tot ce-i mai bun din voi‘‘, i-a încurajat acesta. Cei 12 au fost împărțiți în patru echipe formate dintr-un regizor, un director de imagine și un editor. Regizoarea Jasmina Beširević (Croația) va lucra în următoarele patru săptămâni alături de Bahar Shoghi (Iran) – directorul de imagine, și editorul Mihnea Rareș Hanțiu (România).
În primele zile petrecute pe teren, aceștia au ajuns într-o localitate arădeană cu numai patru locuitori. Membrii echipei au fost fascinați de misterul caselor părăsite și s-au arătat interesați de puținele personaje întâlnite. ,,E o provocare să înțelegi ce se întâmplă atunci cand nu vorbești aceeasi limbă cu oamenii pe care îi urmărești’’, a subliniat Bahar Shoghi.
Interesați să descopere micro-universuri rurale, regizorul Stefan Pavlovic (Olanda), directorul de imagine Aylin Gökmen (Turcia) și editorul Miruna Minculescu (România) au căutat în mod deosebit personaje captivante. O adolescentă îndrăgostită de dansul popular și un sătean carismatic, extrem de optimist, sunt doar câteva dintre subiectele care i-au atras pe membrii echipei. Regizorul Romulus Balazs (Franța), directorul de imagine Marianna Vas (Ungaria) și editorul Hedda Bednarszky (România) au ajuns până la granița dintre România, Serbia și Ungaria. Acolo l-au descoperit pe singurul copil din sat, un băiat care nu a avut niciodată ocazia de a merge la școală.
Istoria unei icoane făcătoare de minuni le-a atras atenția regizoarei Iulia Stoian (România), directorului de imagine Michal Shanny (Israel) și editorului Quan Nguyen Hong (Vietnam). Pornind pe urmele ei, cea de-a patra echipă a ajuns în ,,orașul care ar avea nevoie de câteva miracole’’ unde au fost cuceriți povestea spectaculoasă a unei femei cu o voce de aur.
Cea de-a XII-a ediție Aristoteles Workshop se desfășoară între 3 iulie și 5 august în localitatea Bata, Județul Arad. În cadrul atelierului de film documentar dedicat tinerilor cineaști, 12 participanți vor realiza patru filme, sub îndrumarea unor profesioniști ai industriei filmului internațional. Program anual dedicat tinerilor cineaști, Aristoteles Workshop a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte.
Ediția din acest an este organizată cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), CNC (Centrului Național al Cinematografiei), UCIN (Uniunii Cineaștilor din România), DACIN SARA și sponsorii privați Farmexim, Cabinetul de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații și Nou Max. Ediția a 12-a Aristoteles Workshop mai este susținută de către ConsiliulJudețean Arad, Primăria Municipiului Arad, Primăria Comunei Șiria și Asociația “Cetatea Șiria”.