2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Arestul IPJ Timiș scos de pe lista neagră

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul prin care modifică documentul în care sunt centralizate clădirile în care sunt organizate și funcționează centre de reținere și arestare preventivă necorespunzătoare, IPJ Timiș nemaifăcând parte din această categorie.

Potrivit Ordinului 140/2017 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) privind centralizarea centrelor de detenție necorespunzătoare, un număr de 51 de astfel de unități de reținere și arestare preventivă din țară și din Capitală se aflau pe această listă. Potrivit documentului supus miercurii dezbaterii, Inspectoratul de Poliție Timiș nu mai face parte din această categorie.

„Astfel, Comisia de evaluare a condițiilor de detenție constituită la nivelul I.P.J. Timiș a concluzionat că, începând cu data de 29.12.2017, Centrul de reținere și arestare preventivă din cadrul respectivei unități de poliție nu mai intră sub incidența prevederilor art. 55*1 alin. (3) din Legea nr. 254/2013, propunând actualizarea situației centralizate a clădirilor necorespunzătoare. Totodată, se impune precizarea că Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiș, îndeplinea până la data de 29.12.2017 condițiile prevăzute la art. 55*1 lit. a), b), c), d) și f) din Legea nr. 254/2013”, se arată în referatul de aprobare a proiectului MAI.

Înainte de data de 29 decembrie 2017, unitatea de la IPJ Timiș se afla în următoarele situații, potrivit articolului și a alineatelor menționate anterior din Legea 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse în cursul procesului penal: cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație, lipsa temperaturii adecvate a camerei, existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții camerelor de detenție.

„În cazul în care în situaţia clădirilor destinate cazării persoanelor private de libertate intervin modificări de natură a determina includerea în sau scoaterea din categoria clădirilor care asigură condiţii corespunzătoare de detenţie, comisia prevăzută la art. II din Legea nr. 169/2017 reevaluează situaţia acestora şi întocmeşte un raport de constatare a modificărilor intervenite şi reclasificare a clădirii analizate. (…) În baza raportului şi a propunerii formulate, Inspectoratul General al Poliţiei Române transmite Ministerului Afacerilor Interne propunerea de reactualizare a situaţiei clădirilor destinate cazării persoanelor private de libertate”, se mai arată în referatul MAI.

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Deputatul Marilen Pirtea a fost numit noul președinte interimar PNL Timiș

În cadrul întrunirii Biroului Permanent Național al PNL, desfășurată duminică seara, unul dintre punctele de pe agenda de lucru a fost desemnarea unui...

„A fost un an plin de incertitudini în mediul de business, iar instabilitatea politică accentuează problemele cu care se vor confrunta companiile anul viitor”

 Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor investiții ce au fost inițiate...

Citește și :