Arboretumul Simeria și-a pierdut farmecul de odinioară. Turiștii plătesc taxă pentru a vizita o… pădure

1773

Arboretumul Simeria sau Parcul Dendrologic, cum îl ştie mai toată lumea, și care se întinde pe o suprafaţă de 80 de hectare, era în urmă cu o sută de ani emblema Europei, având plante şi copaci unice de pe tot mapamondul. Acum însă, din păcate, nu a ajuns altceva decât o mizerie şi o ruină.

În afară de faptul că a rămas doar un mijloc de recreere pentru simerieni, Arboretumul nu oferă nimic altceva din frumusețea de odinioară. Animalele precum urşii, căprioarele, porcii mistreţi, lupii, sau fazanii, păunii și ulii au dispărut demult, în locul acestora rămânând doar pădurea pustie.

Pe vremuri, la Arboretumul Simeria existau plante tropicale, un lac cu nuferi, o seră de flori cu palmieri, magnolii ce înfloreau de la sfârşitul lui martie până în iunie, locuri de promenadă și un izvor cu cea mai bună apă rece.

Parcul este traversat de la est la vest de Streiul Mic, peste care se află câteva podeţe de lemn, pe multe dintre ele fiind oprită trecerea, din cauza pericolului de prăbuşire. Seceta a dus şi la secarea multora dintre lacurile ce se alimentau cu apă de la izvorele din parc, totul arătând la ora actuală dezolant.

Parcul începe de la marginea oraşului Simeria şi se termină la râul Mureş, de unde oricând s-ar fi putut face un sistem de irigaţie şi de aducere a apei, de alimentare a lacurilor existente.

Turişti ajung la Parcul Dendrologic mai tot timpul, atât din ţară cât şi din străinătate, dar, din nefericire, acestora nu li se oferă decât mizerie, indiferenţă şi destulă indolenţă, spre ruşinea oficialităţilor judeţene şi locale.

Cu toate că la intrare, vizitatorilor li se percepe o taxă, parcului îi lipseşte gardul ce îl înconjura pe câţiva kilometri. Acum, Arboretumul Simeria arată mai degrabă ca o pădure sălbatică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.