7.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Ar putea fi o iarnă cu frig în case pentru zeci de mii de timșoreni! Colterm „duduie” de datorii, nicidecum de căldură!

O regie despre care s-au scris sute de pagini de ziar și despre a cărei situație financiară se pot scrie câteva cărți, Colterm, intră în iarnă pregătită… cel puțin pe hârtie. Datoriile istorice nu au fost stinse nici acum, după mai bine de 10 ani în care compania de termoficare a tot încercat să scape de faliment, dar situația nu este prea roz.

Potrivit raportului financiar-contabil publicat pe site-ul Colterm, regia a trecut la capitolul „Profit/pierdere” suma de -28 de milioane de lei. La capitolul „Creanțe”, compania stă și mai prost. Sunt creanțe de peste 180 de milioane de lei. Și un alt șoc vine după alte câteva rânduri.
Potrivit aceluiași raport, din 30 iunie 2019, datoriile care trebuie plătite în maximum un an de zile ajung la 221 de milioane de lei. Cine plătește toți acești bani? Timișorenii, pentru că aleșii locali au acoperit toate pierderile societății de termoficare. Asta, deși, nu mai departe de vara anului în curs, alte 30 de milioane de euro au fost accesate, din fonduri europene, pentru retehnologizarea regiei.

Proiectul va permite creşterea eficienţei energetice, simultan cu îmbunătățirea parametrilor de mediu.

„Un număr considerabil de proiecte pe care le-am depus au fost aprobate, iar astăzi ni s-a transmis un nou contract semnat de către ministrul Fondurilor Europene (interimar, n.r.), Orlando Teodorovici. Este un proiect pe infrastructura mare, de circa 30 de milioane de euro, privind retehnologizarea în vederea îmbunătățirii parametrilor de mediu şi a creşterii eficienţei termoficării”, a afirmat primarul Nicolae Robu.
Prin aceste lucrări se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii mediului şi a stării de sănătate a populaţiei, deoarece finalizarea sa va permite scăderea concentraţiilor emisiilor de dioxid de sulf şi oxizi de azot, care depăşesc limitele maxime admise în municipiu, şi se va îmbunătăţi eficienţa energetică a sistemului de încălzire, de care beneficiază 70.000 de gospodării.

Cireașa de pe tort a venit la final de septembrie. Consiliul Local Timișoara a aprobat din nou finanțări masive pentru Colterm. Astfel, regia a primit aproape 8 milioane de euro din bugetul local pentru a lua… un alt împrumut.

Astfel, a fost aprobat documentul „Proiect de hotărâre privind acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse aferente anului 2018, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, în sistem centralizat, către populaţie”. Prin acest proiect se acoperă pierderile din anul precedent, pierderi cauzate nu de consumatori, ci de starea proastă a rețelei de distribuție și transport, care este veche de zeci de ani și care, deși s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru retehnologizare, creează aceleași probleme.

„Diferenţa dintre pierderile reale înregistrate în anul 2018 şi pierderile tehnologice aprobate în preţurile locale aferente anului 2018 reprezintă pierderi induse, neacceptate în preţ/tarif, aprobat prin HCL nr. 392/17.10.2017. (…) Prin adresa nr. 19191/05.09.2019, înregistrată la Primăria Municipiului Timişoara cu nr. RE 2019 – 001821, din data de 06.09.2019, Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. a transmis nota justificativă privind determinarea valorii pierderilor masice şi de energie termică suplimentare şi situaţia pierderilor masice şi de energie termică suplimentare pentru perioada ianuarie – decembrie 2018.

Prețurile suplimentare înregistrate de Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A., cu pierderile induse aferente anului 2018, au fost următoarele: valoare pierderi induse pe reţelele de transport: 17.405.783,164 lei, fără TVA; valoare pierderi induse pe reţelele de distribuţie: 12.670.102,173 lei, fără TVA; valoare pierderi induse masice consum tehnologic de apă de adaos: 2.685.418,860 lei, fără TVA. Totalul pierderilor induse aferente anului 2018 este de 32.761.304,197 lei, fără TVA, respectiv 38.985.951,994 lei, inclusiv TVA”, aflăm din solicitarea Colterm.

Cu acești bani, Colterm intenționează să garanteze un credit nou.
„Noi suntem în discuții foarte avansate cu o bancă comercială pentru accesarea unui credit cu garanție pentru factura asta care va fi emisă primăriei. Primim un an și jumătate de grație cu rambursare de trei ani. Pierderilor astea induse, neaprobarea lor până în 2015, se datorează stării actuale a Colterm. Noi funcționăm cu prețuri reglementate de ANRE. Având prețuri reglementate, suntem obligați să funcționăm un an calendaristic pe același preț. Cheltuielile aprobate în prețul de vânzare sunt acceptate de către ANRE în baza unei metodologii care ne refuză pierderile de energie termică pe rețele și cheltuielile financiare datorate împrumuturilor bancare, penalităților ș.a.m.d.”, explica aleșilor locali directorul societății.

Ultimul raport înainte de iarnă

La finalul lunii octombrie, Colterm a prezentat, la o ședință de Colegiu Prefectural, situația în care se află în prag de iarnă. Potrivit raportului, stocurile de cărbune nu sunt suficiente, motiv de îngrijorare pentru prefectul de Timiș de atunci, Eva Andreaș.

Astfel, raportul arată că situația contractelor pentru cărbune stă în felul următor: „AMV Style: contract în derulare, valabil până în 16.09.2021, cu renegociere anuală a prețului; pentru perioada 17.09.2019 – 16.09.2020 s-a efectuat renegocierea prețului și s-a stabilit graficul de livrare pentru 103.000 tone de cărbune. Redolaj SRL Oradea: contract în derulare, valabil până în 31.12.2019, pentru livrarea a 100.000 tone de cărbune, începând cu luna iunie 2019; până la această dată, Redolaj SRL nu a livrat deloc cărbune, motivând aceasta prin lipsa transportului. S-au calculat penalități. CE Oltenia: contract în derulare, valabil până în 31.08.2021, cu renegociere anuală a prețului și graficului de livrare; până la ora actuală, nu s-a reușit negocierea graficului de livrări pentru perioada contractuală, 01.10.2019 – 31.08.2020”.

„Concluzia este că suntem pregătiți doar pe hârtie, nu suntem pregătiți cu Colterm-ul pentru la iarnă și nu știu dacă mă puteți contrazice. Rugămintea mea este: haideți să încercăm să nu punem populația într-o situație critică și în anul acesta și să încercăm să găsim o soluție”, a declarat Eva Andreaș.

Cu toate acestea, la câteva zile distanță, Colterm anunța că timișorenii nu vor sta în frig peste iarnă.

Promisiune de la Colterm: „Timișorenii vor avea și apă caldă și căldură în această iarnă!”

Timișorenii vor avea apă caldă și căldură pe tot parcursul sezonului rece. Asigurările vin direct de la Colterm, prin intermediul unui comunicat de presă. Reprezentanții regiei susțin că au deja stocul de cărbune necesar și că au descoperit rețeta prin care să nu mai acumuleze datorii.

„Ca în fiecare an, la începutul sezonului de furnizare a energiei termice, Colterm are ca prioritate asigurarea materiei prime necesare pentru asigurarea procesului de producție a apei calde și căldurii pe timp de iarnă, pentru clienții sistemului centralizat de termoficare. În prezent, Colterm are în desfășurare trei contracte cu firme de furnizare a cărbunelui, astfel încât aprovizionarea se realizează fără sincope.
Important de menționat este faptul că, odată cu modificările legislative din domeniu, aprovizionarea cu cărbune se realizează pe întreg sezonul de furnizare, fără a mai fi necesară achiziționarea întregului stoc din acest combustibil până la finele lunii octombrie, așa cum se întâmpla anii trecuți. În felul acesta, nu mai există riscul acumulării de datorii și, în consecință, și a unor penalități aferente pentru cumpărarea cărbunelui care era folosit după 4–5 luni”, a transmis furnizorul de agent termic.

De asemenea, pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie va fi achiziționată întreaga cantitate necesară de cărbune aferentă lunilor ianuarie și februarie 2020, astfel neexistând riscul ca, în eventualitatea unor temperaturi extrem de scăzute, furnizarea energiei termice să înregistreze sincope.

„În ceea ce privește necesarul de gaz pe care îl folosim pentru sezonul de încălzire, Colterm își asigură clienții că există un contract în desfășurare. Mai mult, furnizorul de gaz și-a rezervat capacitățile necesare, la ANRE, pentru asigurarea cantității de gaz pentru piața reglementată, care urmează a fi consumată în sezonul de furnizare 2019–2020”, mai transmite Colterm.

În plus, pe parcursul verii au fost efectuate lucrările de reparații la rețele, astfel încât să se reducă mai mult riscul producerii de avarii în plin sezon de furnizare.

Reprezentanții Colterm își încheie comunicatul transmis presei cu un mesaj de asigurare: „Un lucru este cert: timișorenii vor avea și apă caldă, și căldură în această iarnă!”

Vă amintim că anul acesta E.ON Gaz era foarte aproape, de două ori, să închidă robinetul de gaz către Colterm și să lase fără apă caldă sau căldură aproximativ 60.000 de abonați ai sistemului centralizat de termoficare. Primarul orașului a intervenit pentru compania pe care o ține în brațe de șapte ani și a reușit să amâne plata datoriilor pe care regia le are către furnizorul de gaz. În toamna anului 2018, E.ON chiar a închis robinetul Colterm, iar timișorenii au stat, câteva ore, în frig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :