Aquatim vrea să schimbe regimul actual de canalizare din Timișoara și din comunele periurbane

1458

Sistemul de canalizare al apei pluviale ar trebui separat de cel al apei menajere, consideră directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
Din cauza schimbărilor climatice, perioadele de ploi intense alternează cu cele de secetă profundă, iar întregul sistemul de gestionare al apelor trebuie regândit, spune Ilie Vlaicu, în special pentru comunele periurbane.


„Va trebui să gestionăm apele de ploaie separat de apele de canalizare. Autoritățile locale sunt obligate să aibă o gestiune separată a apelor pluviale. De exemplu, comunele periurbane, obligatoriu vor trebui să-și gestioneze apele de ploaie printr-o organizare a primăriilor. În cazul Timișoarei, o să venim cu un program complet, în care, cei care stau la curți să își gestioneze separat apele de ploaie prin niște sisteme convenabile”,
spune Ilie Vlaicu.

Debitul apelor la stația de epurare din Timișoara a crescut de zece ori în urma furtunilor din ultimele zile. Maximul a fost de 14.000 de litri de apă pe secundă, atins duminica trecută, adică dublul debitului apei de pe Canalul Bega.
Angajații stației de epurare au lucrat non-stop pentru a curăța tone de șervețele umede, cârpe, plastic sau nisip. În această perioadă, la Aquatim sunt consemnate și mobilizate echipe suplimentare și pregătite mașini de intervenție pentru prevenirea unor situații de urgență.