137 milioane de europeni locuiesc la sat. Indiferent de specificul satelor, provocările sunt aceleași: depopulare, plecarea tinerilor capabili, îmbătrânirea populației, toate combinate cu conectivitatea limitată cu orașele și accesul greoi la infrastructura publică. Schimbările climatice adaugă mai multă presiune asupra comunităților rurale și amenință reziliența acestora.
În aces context, Comisia europeană a finanțat proiectul „FUTURAL”, lansat pe 1 iunie 2023, care abordează aceste provocări dezvoltând șapte soluții digitale smart, care pun accentul pe elemente de natură socială și de mediu, având în vedere în special nevoile femeilor, tinerilor și grupurilor vulnerabile. FUTURAL va crea, testa și demonstra inovații tehnice și de afaceri în șase zone rurale din cadrul Uniunii Europene.
Aquatim a fost cooptat ca și partener în cadrul acestui proiect, alături de prestigiosul Institut pentru Educație în Domeniul Apei din Delft (Olanda), cele două instituții dezvoltând instrumente de adaptare și atenuare a efectelor climatice în cadrul proiectului. Se va crea o platformă online, care va furniza modele hidrologice pentru monitorizarea apei și va promova implementarea unor strategii cât mai naturale. Acestea vor preveni inundațiile, care amenință accesul comunităților rurale la apă de calitate și impactează în mod negativ dezvoltarea agriculturii. Măsurile propuse de cercetătorii participanți la proiect presupun metode de stocare a apei și încetinire a viiturilor pentru a putea gestiona inundațiile și secetele în zonele rurale.
Proiectul este finanțat prin Programul UE de cercetare și inovare Horizon.