-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Apele Române reînnoiesc echipamentele hidromecanice la două baraje din Banat

Administraţia Bazinală de Apă Banat (A.B.A.Banat) a finalizat înlocuirea echipamentelor hidromecanice la barajele Giarmata şi Ianova din județul Timiş. Echipamentele respective nu au mai fost schimbate de la punerea în siguranţă a barajelor, respectiv anii 1970, 1971.

schimbare echipamente ac Ianova (Medium)

Din cauza uzurii în timp, trebuia ca aceste echipamente să fie aduse la parametri în condiţii de siguranţă, deoarece rolul acestor acumulări este de apărare împotriva inundaţiilor. Ele au fost proiectate pentru atenuarea undelor de viitură pe cursurile de apă Behela (în cazul acumulării Giarmata) şi Gherteamoș (în cazul acumulării Ianova). Au fost reînnoite vanele barajelor, care au rol de a regla volumul de apă din acumulare şi grătarele metalice care au scopul de a reţine plutitorii departe de aceste vane şi de golirea de fund.

“Echipamentul hidromecanic este ţinut în permanenţă sub observaţie de către angajaţii ABA Banat, pentru depistarea eventualelor fisuri, defecţiuni care nu ar maipermite să–şi îndeplinească rolul. Manevrele la aceste echipamente se fac periodic, pentru a le menţine funcţionale, si sunt stipulate în regulamentele de exploatare ale acumulărilor. Timp de aproape 50 de ani aceste echipamente hidromecanice şi-au făcut datoria”, susține Titu Bojin, directorul ABA Banat.

inlocuire vana ac Giarmata 1 (Medium)

În general, manevrele şi acţionările de echipamente hidromecanice sunt necesare pentru livrarea debitelor la utilizatorii de apă conform graficelor de exploatare, asigurarea debitelor de servitute în aval, spălarea depunerilor în zona prizelor de captare şi din golirea de fund, dar mai ales pentru reglarea nivelului în acumulare, în conformitate cu regulamentele de exploatare.

Finanţarea acestor lucrări s-a realizat din fonduri proprii: oeste 113 mii de lei pentru acumularea Giarmata şi peste 142 de mii de lei pentru acumularea Ianova. Schimbarea vanelor s-a facut cu ajutorul scafandrilor de la SALVO Timişoara. Barajele celor două acumulări sunt executate din pământ, cu secţiune trapezoidală, cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :