Ultimii ani nu au fost prea liniștitți în PNL Timiș. Primarii se revoltă, fosta tabără democrat-liberală este nemulțumită de conducerea partidului, alegerile sunt anulate. Contrele nu întârzie să apară. Iar apele deja tulburi încep să se învolbureze odată cu apropierea alegerilor europarlamentare și a celor prezidențiale. Relațiile dintre liberali nu sunt dintre cele mai fructuoase.
Grup de reformă pentru liberalii din Timiș
Ca să vă dați seama în ce situație a ajuns PNL Timiș, este de ajuns să auncați o privire peste acțiunile și replicile acide care au cuprins partidul. Veșnicul conducător cu mână de fier, Nicolae Robu, a ajuns să fie atacat de unii primari din Timiș, nemulțumiți de modul în care este condusă organizația județeană.
Cei mai vehemenți combatanți ai principiilor de conduită a lui Robu sunt primarii din Sânnicolau Mare, Dănuț Groza, din Dudeștii Noi, Alin Nica, și Deta, Petru Roman. Aceștia au contestat ultimele alegeri din filiala Sânnicolau Mare, după ce au considerat că ele s-au organizat forțat, pentru îndepărtarea fostului democrat-liberal Groza.
Cei trei primari, care sunt susținuți de mai mulți membri locali, au pus la cale o acțiune pentru a-l opi pe „tiran”. Aceștia au înființat Grupul pentru Refomă și Acțiune Liberală.
Poziția tranșantă a grupului
„În urma întâlnirii din data de 30 ianuarie 2018, de la Gătaia, Grupul pentru Reformă și Acțiune Liberală (GRAL), format din aleși locali ai Partidului Național Liberal (primari, viceprimari, consilieri județeni și locali), își exprimă revolta față de continuarea acțiunilor sinucigașe din punct de vedere politic ale conducerii PNL Timiș în cadrul organizației PNL Sânnicolau Mare.
Grupul nostru a acționat, acționează și va acționa permanent pentru unitatea și performanța partidului nostru, Partidul Național Liberal. Toate acțiunile noastre s-au desfășurat în acest sens, pentru stabilirea unei comunicări corecte cu conducerea Biroului Politic Județean Timiș al PNL. Întâlnirea cu primarii PNL de la Gottlob, organizată de conducerea PNL Timiș, la care grupul nostru participat, este ultima dovadă în acest sens, iar acest comunicat vine în continuarea acestei atitudini constructive a grupului nostru.
De aceea, condamnăm ferm faptul că, în loc să gestioneze organizațiile nefuncționale ale partidului, conducerea vremelnică și contestată continuă să fragmenteze organizația locală a partidului din Sânnicolau Mare unde, după ce l-a înlocuit pe unul dintre cei mai performanți președinți de organizație, primarul Dănuț Groza, încearcă, prin amenințări cu excluderea, să distrugă echipa consilierilor locali PNL.
Toate aceste acțiuni nu sunt benefice partidului, care ar trebui să se concentreze pe constituirea ca alternativă viabilă la guvernarea actuală, și nu pe eliminarea puținilor aleși locali care i-au mai rămas în județul Timiș doar pentru că aceștia au o altă viziune asupra viitorului filialei decât conducerea acesteia.
Drept pentru care, până când conducerea PNL Timiș va dovedi că dorește unitatea și performanța partidului, ne vom abține de la a mai participa la solicitările și convocările BPJ, care este nereprezentativ pentru membrii PNL Timiș”, este mesajul transmis de membrii Grupului pentru Reformă și Acțiune Liberală (GRAL).
Amenințările lui Robu
Primarrul Timișoarei și liderul PNL Timiș, Nicolae Robu, nu a putut să nu ia poziție imediat după acuzele ce i s-au adus. Acesta a avut, și el, un punct de vedere tranșant.
„Totul este o poveste, noi n-o să mai tolerăm mult această atitudine din partea unui număr foarte, foarte redus de persoane. Știm exact despre ce e vorba, îi numeri pe degetele unei mâini, și nu-ți trebuie toate, pe cei care provoacă toată această imagine negativă. Am fost extrem de înțelegător cu ei, dar nu va merge la nesfârșit așa. Consilierii locali din Sânnicolau Mare și primarul de acolo, deocamdată, nu sunt acolo de capul lor, ci sunt reprezentanți ai PNL. Dacă nu conștientizează asta, n-au decât să plece din partid. Noi nu i-am dat afară, nu i-am sancționat cu nimic, nici măcar cu avertisment, și eu m-am opus în permanență sancționării lor, pentru că în BPJ nu există atâta înțelegere din partea colegilor, câtă există la mine. Eu am fost mereu îngăduitor, am fost mereu tolerant, le-am cerut, și greu am putut să-i conving, să nu trecem la nicio sancțiune, nici măcar la avertisment. Dar să funcționeze cineva paralel cu partidul și să se pretindă membru, nu se poate. Deocamdată nu se pune problema excluderii din partid și a niciunei sancțiuni. Sunt de fapt frustrări personale la nivelul a doi-trei oameni, despre asta vorbim. Eu cu restul, pentru că, în afară de cei doi, de fapt, cu care nu am vorbit nimic… Cu Dănuț Groza și cu Petru Roman nu am avut nicio discuție, dar le-am transmis și lor SMS-uri, așa cum le transmit tuturor primarilor PNL. Ei nu au răspuns niciodată, s-au comportat de multă vreme ca și cum n-ar avea nimic în comun cu PNL, ba dimpotrivă, s-au comportat mai rău decât se comportă PSD-iștii la adresa PNL. N-o să ne prindă alegerile din 2019 în conflicte interne. O să cumpănim și vom face ceea ce credem de cuviință să facem. Nu am lucrat niciodată cu ultimatumuri. Nu am dat niciodată o replică la toate calomniile pe care le-am primit din partea lor. Nu m-a calomniat nimeni din PSD niciodată așa cum m-au calomniat acești colegi. Fiecare suportă și consecințele faptelor și declarațiilor sale”, a explicat Robu.
Robu și-a mai schimbat atitudinea în ultima perioadă și încearcă să facă apel la unitate. De asemenea, încearcă să spele din imaginea pe care propria lui filială și-a creat-o la București. Lideri marcanți, precum Alina Gorghiu sau Ludovid Orban, au făcut apel la calm și la decență în vorbire.
Rămâne de văzut dacă viitoarele campanii electorale, cea de la europalamentare și cea de la prezidențiale, le vor aduce scoruri bune liberalilor și dacă conflictele vor fi lăsate de-o parte.
Probleme și la nivel national, din cauza listelor pentu europarlamentare
Theodor Paleologu a adus numai critici la adresa opoziţiei, pe care o consideră „caraghioasă şi, din lipsa unei alternative, PSD va guverna până în 2020”. Şi totul se întâmplă din „vina partidelor din opozitie, a pretinselor de dreapta, şi din vina lui Iohannis”.
Theodor Paleologu: „Opoziţia e caraghioasă. Să vedeţi ce listă ne pregăteşte PNL la europarlamentare. Din informaţiile pe care le am, va fi o listă de nevotat. Nu ştiu unde se duce votul oamenilor nemulţumiţi, care sunt foarte mulţi”, a comentat fostul ministru al Culturii.
În lipsa unei altrenative, PSD va guverna până în 2020, pentru că ei trebuie să bea până la capăt paharul
„În absenţa unor anticipate, trebuie să guverneze PSD, până în 2020. Să se descurce între ei. Ori facem alegeri anticipate, ori suportăm guvernul PSD până în 2020, pentru că ei trebuie să bea până la capăt paharul. Nu să se întâmple ca în 2016, când erau şi în opoziţie, şi la putere şi au câştigat cu un rezultat niciodată atins. Nu vreau o schimbare de guvern în absenţa unor alegeri anticipate, s-ar putea să fie calcule mărunte”, a mai declarat Paleologu.
Este nevoie de un alt partid de dreapta?
„E și vina partidelor din opozitie, a pretinselor de dreapta, şi vina lui Iohannis. Când ne va ajunge cuţitul la os, vom vota, din disperare, o alternativă nu prea consistentă. E necesară şi o presiune asupra partidelor sau e nevoie de un alt partid de dreapta?”.
PNL- USR nu au un proiect comun. Iar în USR e un talmeş-balmeş
„O coaliţie PNL-USR e de dorit, dar e incoerentă, nu au un proiect comun, integrat. USR nu e un partid de guvernare, pe niciun subiect important nu au păreri comune. Am prieteni acolo, dar e un talmeş-balmeş acest partid. Fac opoziţie gălăgioasă. Dar de la asta la guvernare e un pas foarte mare, care nu se face foarte uşor”, a comentat Paleologu.