1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

APE CURATE-Verde, Viață, Viitor | FOTO-VIDEO

La Palatul Apelor unde funcționează ABA Banat a avut loc, pe 5 iunie, de Ziua Mediului și Ziua Învățătorului, conferința de lansare a proiectului APE CURATE-Verde, Viață, Viitor.

Este un proiect-platformă care unește sub aceeași umbrelă de interese comune parteneri interesați în formarea unor deprinderi de păstrare curată a mediului, a apei în special, la un public tânăr, situat în mediul rural. Pentru început proiectul se va adresa școlarilor de ciclu gimnazial care, se pare, că sunt cei mai receptivi la problemele de viață curată. În timp aria de adresabilitate se va extinde și la elevii de liceu și chiar și la studenți.
Proiectul reunește deja, până acum, șapte parteneri: SC Aquatim SA, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea de Științele vieții „Regele Mihai I” Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, ONG-ul „Verde de Banat” , ADID Timiș și ABA Banat. Aceștia sunt doar membrii fondatori dar oricine este binevenit să se alăture la aceastei echipe cu noi idei.

Reprezentanții instituțiilor prezenți la conferința de deschidere a proiectului au fost: profesor universitar Constantin Florescu ( UPT), conf. universitar Ioan Bănățean (Univ. Științele Vieții Timișoara) dir. adj Cosmin Hogea de la Inspectoratul Școlar Timiș, Iosif Martinescu (ONG Verde de Banat), dir. de producție Marian Eperieș de la Aquatim , dir. Lorenzo Barabaș (ADID) și dir. tehnic Cătălin Nagy ( ABA Banat). Pentru prima etapă a proiectului sunt înscrise 4 școli generale gimnaziale din 4 localități situate pe bazinul superior al Begăi: Pietroasa, Tomești, Curtea, Margina. Elevii sunt în jur de 180. Dar acțiunile e ecologizare vor căpăta amploare și se dorește ca în timp toate unitățile administrative din județ să participe la evenimente ce vizază o apă mai curată și un trai mai sănătos.

Partenerii se vor sprijini reciproc în actiunile educative și de conștientizare pregătite pentru publicul tânăr. Sprijinul va fi logistic, cu voluntari pentru acțiuni și financiar în măsura posibilului.

Prima acțiune este vineri, 7 iunie, și constă într-o acțiune de ecologizare a malurilor râului Bega, în localitățile enumerate mai sus, cu elevii școlilor respective.

În luna iulie va urma o acțiune de eliberare a albiei Begăi, bazin superior, de deșeurile textile și lemnoase aruncate în apă, acțiunea desfășurându-se cu un public adult al comunităților riverane.

„Proiectul va dura trei ani pentru început. Noi, cei care ne-am strâns în această asociere am considerat că trei ani e un minim în care se pot vedea rezultate concrete la nivelul județului, spațiului hidrografic. Inițiativa poate fi continuată și extinsă geografic și că timp. Asta dorim să facem, să îi aducem pe copii mai aproape de apă, de natură, prin acțiuni de ecologizare, de tutoring. Adică, studenții, care sunt clar mai aproape. Degeaba mergem noi specialiștii cu practică îndelungată și mai adâncă, nu o să putem să vorbim pe înțelesul copiilor. De aceea una dintre ideile din acest proiect este tocmai această de tutoring, în care un student voluntar să fie alocat unei clase, de care să se ocupe din punct de vedere educațional și să fie interfață între ei și autorități, ONG-uri și alte entități care vor intră în această asociere. M-aș hazarda dacă aș da un număr. La acțiunea de vineri au fost invitați undeva la 180 de tineri, dar sperăm să avem o rată bună de răspuns din partea lor și să participe la acțiunile noastre. Nu vom avea doar acțiuni de ecologizare, ci și opere de ecologie, mediu, în natură. Ideea este să învățăm și să ne dezvoltăm și această latura de protecție a mediului”, a explicat Cătălin Nagy, director tehnic Resurse de Apă, ABA Banat.

„Universitatea de Științele Vieții Mihai I din Timișoara, în momentul în care a primit invitația de a adera la acest program a spus necondiționat da. Unul dintre motive este componentă educațională, cu asta ne ocupăm. În afară de această bineînțeles că tratăm și componentă cercetare. Pe lângă elementele deja enumerate, universitatea noastră a fost și este un actor principal în zona de biodiversitate. Când spun lucrul asta mă refer la faptul că universitatea noastră a jucat un rol esențial în momentul în care România se pregătea să elaboreze primul raport de țară către Comisia Europeană pe componentă Specii Natură 2000. Universitatea noastră a coordonat la nivel național capitolul acvatic și această componentă care i-a revenit universității a avut un suuces real, motiv pentru care România nu e în infrigement pe o anumită componentă ce ține de biodiversitate, în special acvatică. Un alt eveniment care ne-a determinat să spunem da este experiență pe care o avem atât cu ABA Banat, cât și cu alte instituții ale statului român și entități srl-istice care se intersectează cu această componentă. Experiență ne recomandă, cât și rezultatele”
, a elarat conf. universitar Ioan Bănățean, reprezentant al Universității pentru Științele Vieții Timișoara.

Afis-10-iun-2024-Academie

 


Acțiunile educative în școli vor începe odată cu noul an școlar 2024-2025.
Perioada desfășurării acestui proiect-platformă este estimată la 3 ani (pentru început) și nu se limitează doar la râul Bega ci dorește să se extindă la cât mai multe cursuri de apă din județul Timiș și apoi și cele din județul Caraș-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :