Într-o prognoză emisă la începutul acestei luni, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat că în următoarele 4 săptămâni valorile termice înregistrate în România vor fi peste cele normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în jumătatea vestică a ţării.
În aceste condiții, în care și vara lui 2023 va fi una deosebit de secetoasă și caniculară, Aquatim S.A. lansează încă o dată un apel către consumatori să evite utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor.
Acest mesaj nu este o noutate, compania atrăgând și până acum atenția că sistemul de
aprovizionare cu apă a fost dimensionat doar pentru consumul menajer al populației. Astfel, folosirea de către unii utilizatori a apei potabile în alte scopuri poate provoca probleme în alimentarea celorlalți clienți din rețea. Iar dacă, urmare a secetei, s-ar ajunge și la o reducere a debitelor de apă ale sursei, ar putea interveni restricții în distribuție. Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează conform legii.
Pentru posesorii de grădini există însă și soluții la îndemână, pe care Aquatim S.A. le recomandă. Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia. O alta e forarea de puțuri de mică adâncime. Ca exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru 1 mc de apă extrasă e de șapte ori mai mic decât costul unui mc de apă potabilă.
Din păcate, de-a lungul timpului s-au depistat însă și cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul societății pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă. Dincolo de disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, reprezentanții Aquatim S.A. reamintesc că o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.