Apa murdară de la robinetele caransebeșenilor aprinde spiritele. Primarul Borcean face declarații buclucașe, să nu spunem iresponsabile

406

Apa colmatată de la robinetele caransebeșenilor a declanșat o serie de discuții și acțiuni, în care sunt implicate primăria Caransebeșului, Aquacaraș, operatorul județean de apă și canalizare și Hidroelectrica. După o întâlnire la sediul Aquacaraș cu conducerea primăriei Caransebeșului, marți, prefectul județului Caraș-Severin, Florența Albu, a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, spre a identifica soluții.

Felix Borcean, primarul Caransebeșului, afirmă că principalul vinovat pentru calitatea apei din Caransebeș este societatea Hidroelectrica, aceea care ar trebui să execute o lucrare care să devieze pârâul Dalci, cel care ar sta la baza turbidităţii apei, în aval de acumularea de la Zervești. De asemenea, a mai spus edilul, municipalitatea, dar și ceilalţi factori implicați, ar trebui să întreprindă demersuri către Consiliul Județean, Instituția Prefectului şi Ministerul Energiei, forul decizional pentru Hidroelectrica, pentru a lua măsurile ce se impun în cazul pârâului Dalci. Apele Române sunt şi ele implicate, precum şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru că, în cazul pârâului Dalci, nu doar vremea potrivnică duce la turbiditatea peste limite normale a apei, ci și exploatările forestiere necontrolate, prin modul în care se transportă lemnul, prin albia pârâului, crede Felix Borcean. La rândul ei, conducerea Aquacaraş arată că a notificat toate autoritățile competente în vederea dispunerii de măsuri coerente și concrete care să ducă la îmbunătățirea urgentă a calității apei brute.

„Cu toate eforturile depuse pentru tratarea apei în scopul potabilizării, nu s-a reușit scăderea turbidității sub 5 grade NTU, deși în procesul de tratare s-au folosit dozele maxim admise de reactivi de tratare. SC Aquacaraș SA va acorda bonificații la facturile de apă emise pentru municipiul Caransebeș, în funcție de numărul de zile în care apa furnizată nu s-a încadrat în integralitate în parametrii de potabilitate”, susține Anatoli Liber, directorul Aquacaraș SA. Mai mult, primarul Felix Borcean spune că atras atenția conducerii societăţii Aquacaraş că, dacă situația persistă, va face apel la cetățeni, la asociațiile de proprietari, să nu plătească facturile furnizorului acestui serviciu, cu riscul de a se întrerupe apa în Caransebeș.” Declarație, am spune noi, oarecum iresponsabilă, pentru că tot el considera că de vină pentru situația dată este Hidroelectrica. Nu poți, ca primar, să faci apel la nesupunere civică dar, mă rog, nu cred că trebuie să ne mai surprinsă ceva.

La Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cam toată lumea a ridicat din umeri. Reprezentantul Hidroelectrica i-a tot dat că nu e proprietatea sa zona respectivă, dar pe de altă parte, Hidroelectrica face ceva lucrări în zonă. Angajatul Hidroelectricii era însă nemulțumit că problema a ajuns în presă, de parcă asta era cu adevărat problema. Primarul Felix Borcean a solicitat că trebuie depășite aceste detalii și rezolvată problema, de la Primăria Turnu Ruieni n-a fost nimeni. Prefectul Florența Albu  a solicitat remedierea situației. O soluție, cel puțin pentru moment, a prezentat Anatoli Liber, directorul general al SC Aquacaraș SA. Liber susține că Hidroelectrica poate ridica puțin nivelul apei, pentru a elimina colmatarea, în acest moment acest nivel fiind coborât la limită. Cu aceasta a fost de acord și Hidroelectrica, așa că până la finalizarea Stației de Epurare de la Caransebeș, când lucrurile se vor rezolva, rămâne una din soluțiile de avarie, dacă va funcționa, desigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.