Autorităţile vor putea începe executarea silită a românilor care nu-şi achită de bunăvoie obligaţiile fiscale numai după obţinerea unei încuviinţări judecătoreşti.
Cel puţin aşa prevede un proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari USR. „Astfel nu se va mai ajunge la pedepsire pe nedrept, din pure greşeli administrative, a întreprinzătorilor şi contribuabililor oneşti“, precizează autorii proiectului. În prezent, executarea silită a datoriilor fiscale nu necesită aprobarea unui judecător, motiv pentru care parlamentarii consideră că au existat cazuri în care Fiscul a „sabotat“ cetăţenii, conform Adevărul.ro.
„Executările silite, şi în special popririle înfiinţate de ANAF, în mod strict administrativ şi fără încuviinţarea instanţelor, au condus în practică la abuzuri care au sabotat firmele româneşti. Chiar dacă popririle pot veni indiferent de mărimea firmei, ele le-au afectat în mod disproporţionat pe cele mici, deoarece aceste firme pot face apel mai greu la avocaţi şi la surse alternative de finanţare. Poprirea conturilor conduce la incapacitatea persoanei de a-şi folosi sumele existente în conturile bancare. Acele sume, însă, ar putea fi folosite în vederea formulării unei contestaţii împotriva actelor administrative fiscale prin care s-a instituit poprirea. Românii sunt astfel descurajaţi sau chiar împiedicaţi de a-şi exercita dreptul de a contesta acte administrative fiscale“, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare legislativă.
Iniţiatorii consideră că ANAF este oarecum mai presus de lege fiindcă în alte cazuri avizul instanţei este, din punct de vedere legal, obligatoriu. „În prezent, legislaţia românească prevede că pentru executare silită este nevoie de încuviinţarea instanţelor judecătoreşti tocmai pentru că riscă să fie afectat un drept fundamental al românilor, dreptul de proprietate privată. Cu toate acestea, respectivele reguli nu sunt valabile în cazul organelor fiscale, care pot proceda la acţiuni de executare silită pe cale pur administrativă fără a avea nevoie de încuviinţarea instanţelor judecătoreşti. Astfel este încălcat articolul 44 din Constituţia României care prevede dreptul de proprietate privată ca un drept fundamental al cetăţenilor români“, se mai arată în document. Iniţiatorii mai spun că, prin indisponibilizarea sumelor poprite, sunt afectate şi alte drepturi şi libertăţi fundamentale cum ar fi dreptul la apărare, articolul 24 din Constituţia României.
Contribuabilii persoane fizice au datorii către stat de 14-15 miliarde de lei acumulate în ultimii cinci ani, iar Ministerul Finanţelor vrea să stimuleze achitarea lor anul acesta, a anunţat pe 5 iunie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Sursa: capital.ro