Hwan-yeonghada – care nu poate fi altceva decât un salut de Bun Venit către cei care şi-au dorit să sărbătorească alături de câţiva coreeni, la Timișoara, Anul Nou coreean.
La evenimentul desfășurat pe data de 2 februarie, la Timișoara, a luat cuvântul de deschidere Gabriela Lupu, preşedinta Asociaţiei Culturale România-Coreea, care a făcut o scurtă prezentare a Coreei, cu obiceiuri și tradiţii specifice.
Coreea are mulţi creştini şi îşi sărbătoreşte Crăciunul tot în 25 decembrie, iar Anul Nou în 31 decembrie, după calendarul creştin. Totuși, în tradiția coreeană mai există o sărbătoare a noului an, mai exact a Anului Nou Lunar (Seollal), care în acest an a căzut pe data de 28 ianuarie. Comunitatea coreeană timişoreană, a sărbătorit evenimentul cu o mică întârziere, în 2 februarie.
Coreenii se pregătesc de sărbătorile noului an sau ale Crăciunului cu câte 2, 3 săptămâni înainte, sau chiar cu o lună, când încep să facă rezervările la trenuri sau avion, pentru a merge în locurile de baştină să îşi sărbătorească trecerea dintre ani alături de cei dragi. Cel mai mult preferă călătoriile cu trenul, simțindu-se mai în siguranță astfel.
Noul An nu este altceva decât “bucuria reunirii familiei, revederea bunicilor, părinţilor, copiilor, nepoţilor, închinarea la strămoşi, mâncatul bucatelor tradiţionale şi participarea la tradiţiile vechi, obicei respectat în fiecare an la această fastuoasă sărbătoare.
Seollal se traduce ca o ”nouă zi în care să ai grijă” sau „să ai un comportament discret”.
“Asociaţia luat fiinţă în 2012, când o solistă din Coreea a cântat la Peştera de la Româneşti. Eu am participat la trei turnee ale Filarmonicii în Coreea, ţara este pe jumătate cât România, iar Filarmonica a avut şi turneu de o lună jumătate. Este o ţară foarte frumoasă, foarte curată, respectată şi iubită de coreeni în primul rând”, a spus Gabriela Lupu, preşedinta Asociaţiei Culturale România-Coreea.
Consulatul de la Timişoara este unic în ţară, avându-l ca şi consul onorific pe Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Timişoara, care mai reprezintă şi judeţele Bihor şi Arad, în afară de Timiş.
“Mă bucur că în această seară avem aproape 200 de oaspeţi, nu mă aşteptam să vină aşa de mulţi spectatori. Este Anul Nou Lunar Coreean. Coreea sărbătoreşte de două ori, şi în 31 decembrie, şi acum, din câte aţi văzut am avut oaspeţi importanţi, şi din partea Ambasadei Coreei în România. Am pregătit şi bunătăţi coreene de varză tradiţională, am închinat şi un pahar de vin în sănătatea Coreei şi a României, şi sperăm ca la anul să avem oaspeţi importanţi din Coreea de Sud, aşa cum ni s-a promis”, a spus Consulul onorific al Coreei, Ioan Gârboni.
Totul s-a încheiat cu un concert de orgă şi cu urarea „Sunyeon – La Mulţi Ani!”
Mihaela Păunescu