Azi a avut loc un moment festiv la noul sediu al USR Timiș. S-a sărbătorit un an de la înființarea filialei Timiș a partidului în casă nouă. Adică un sediu propriu ce va permite variate activități, fără a mai apela la diverse alte locuri, fie neîncăpătoare fie la distanțe mari de centrul orașului. Acest sediu va adăposti birourile parlamentarilor și o sală de ședințe încăpătoare. Oricine are nevoie poate găsi ușor locul de pe strada Paris 19 colț cu Brediceanu.
O parte din conducerea centrală aflată azi la Timișoara a apreciat filiala de aici ca fiind una din cele mai dinamice organizații, aflată pe un loc fruntaș, alături de cea pentru diaspora și cea din București. De fapt, dinamica este o caracteristică a partidului care, după nouă luni de la înființare, a acces în Parlament, fiind o voce coerentă a corului legislativ.
Senatorul Nicu Fălcoi a prezentat un scurt rezumat al activității sale de până acum în Parlamentul României. A pus 13 întrebări și a ridicat 5 interpelări până acum, legate de județul Timiș. Așa cum a promis când a spus că va fi un reprezentat al județului la București. Și-a adus contribuția la codul aerian, la legea bugetului de stat și la legea ce aduce modificări la funcționarea Ministerului Apărării Naționale. Iar în una sau două săptămâni va iniția modificări la legea funcționarilor publici. Printre altele, se va limita prin lege mandatul de conducător interimar al unei instituții sau serviciu la un mandat de șase luni, cu posibilitate de prelungire o singură dată încă trei luni. Astfel vor dispare acele situații absurde în care o persoană stă ani de zile pe o funcție interimară fără a da concurs pe acel post, cum ar fi firesc. Se stopează astfel clientelismul politic și aservirea unui serviciu pe alte criterii decât cele de competență.
O altă problemă ridicată de parlamentar ar fi ocazia unică, de la invadarea Cehoslovaciei (adică de o jumătate de secol), când România se va afla în postura de a-și putea negocia o poziție militară clară cu aliații săi la adunarea parlamentarilor NATO, ce se va ține în octombrie la București.
În planul administrației locale, USR militează pentru adoptarea și la Timișoara a unui așa numit buget participativ al orașului. Sistemul funcționează deja, se pare bine, la Cluj. În acest caz, populația ar avea un cuvânt mai greu de spus în privința cheltuirii banilor publici. Pentru acest lucru se va duce o campanie serioasă, atât prin mijloace de comunicare electronică iar dacă e nevoie chiar prin campanii din ușă în ușă.
Momentan USR nu are nici un reprezentat în Consiliul Local. Dar vor explica tuturor consilierilor că este o formă de repartizare a fondurilor mai apropiată de cerințele reale și nu o campanie de a boicota una sau alta din părțile implicate în jocul fragil al majorității în consiliu. Nu se va renunța la acest buget participativ chiar dacă primarul Robu, la un moment dat, a afirmat că ar fi reticient la așa ceva. Dacă este nevoie, se va face o presiune prin cetățenii neimplicați politic. Este și o chestiune de educație financiară ce încă este destul de deficitară la noi.
În acest caz, educația este o armă politică. Cu cât se înțeleg mai bine mecanismele atribuirii de fonduri prin consultare cu atât vor crește beneficiile pentru populație.