Marele eveniment ce ar urma să lanseze orașul nostru în lumea bună a celor ce au ceva de spus pe acest continent în domeniul cultural se apropie implacabil. Până în anul atât de așteptat – 2021 – nu mai este prea mult timp. Chiar și organizatorii recunosc, mai cu jumătate de gură, că nu prea mai au vreme suficientă pentru toate pregătirile necesare.
Criza de timp ce se prefigurează a impus o sedință dezbatere ce a discutat, observat, propus și în general a încercat să pună la un loc tot ce ține de infrastructura necesară din punct de vedere al primirii oaspeților.
Aceștia nu vor cădea din cer pur și simplu să asiste la un spectacol, iar mai apoi de asemenea nu se vor evapora la ei acasă ca prin minune. E drept că organizatorii ar dori minuni, dar nu se prea întrevăd. Toți posibilii turiști ce vor veni au nevoie de aeroporturi, avioane, autogări, tramvaie, taximetre, hoteluri ori măcar cămine studențești curate, restaurante și câte și mai câte.
Toată această industrie a ospitalității a fost luată la analizat de o seamă de invitați ai organizatorilor Asociației Timișoara 2021.
Problemele sunt cele dintotdeauna din oraș, fie că acesta este sau nu capitală culturală. Transport de la și spre aeroport. Transport public în comun. Curățenia, iluminatul public, iluminatul stradal. Toate sunt chestiuni ce se impun a fi remediate fără întârziere. Chiar și toaletele publice aproape inexistente sunt un aspect important.
Cultură va fi, fără îndoială. Dar este mai mult decât vital să fie și vizitatori. Aceștia trebuie să doarmă, să consume, să cumpere bilete, să cumpere pliante și reviste. Trebuie să circule în mod civilizat într-un mediu curat și civilizat. Toate aceste aspecte încă trebuie rezolvate. Turiștii nu ar trebui să vină răzleț unul câte unul apărut întâmplător. Ar fi de dorit să vină în adevărate valuri. Despre acest aspect a adus vorba unul din principalii organizatori.
„Valul de turişti nu o să vină dintr-o dată. Acest val se construieşte. Prin programe, prin concerte, prin ce avem de oferit. Timişoara are ce să ofere în zona de cultură, avem obiective turistice, avem puncte de distracţie, avem Banatul Montan cu diverse obiective, cheile Dunării, putem merge şi spre Arad, pentru a valorifica potenţialul. Promovarea se va face. Săptămâna viitoare vom participa la un eveniment de promovare a Timişoarei 2021 la Praga, Pilsen şi Karlovy Vary”, a explicat Horațiu Rada, proaspătul președinte al Asociației Timișoara 2021, deschiderea Timișoarei spre piața din Cehia.
La întâlnirea organizată de Asociația TIMIȘOARA 2021 Capitală Europeană a Culturii și Asociația Patronală HORETIM, în colaborare cu primăria municipiului Timișoara, care a avut ca temă Industria ospitalității din Banat: Mobilizare generală pentru 2021, a fost făcut un prim pas concret pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă industria ospitalității din zona de vest a României, în pregătirea anului 2021 și a perioadei pre și post Capitală Europeană a Culturii.
La discuții au participat atât participanți principali din turism și industria ospitalității, reprezentanți ai administrației locale, cât și reprezentanți ai Ministerului Turismului și ai instituțiilor județene din Arad și Caraș-Severin.
S-au spus vorbe mari și frumoase. Important este ca cei implicați să transforme aceste idei generoase în chestiuni concrete.
„..Am încercat ca prin aducerea la masă a industriei ospitaliere, restaurante, cafenele, hoteluri, zona de taximetrie, transportul mare, autocare, aeroport, reprezentanţii primăriei, ai Consiliului Judeţean, să-i punem pe toţi la masă, să identificăm problemele, în aşa fel încât Asociaţia Timişoara 2021 să reprezinte un liant. Încercăm să coagulăm toţi factorii. Nu mai avem foarte mult timp. Şi avem o şansă unică. România s-ar mai putea întâlni cu ea de abia după anul 2033. Este o etapă pe care nu putem să o pierdem”, a mai spus Horaţiu Rada.
Fără a putea da date exacte, au fost pomenite cifre destul de greu de verificat. Se vorbește de un număr de 86.000 de locuri de cazare în oraș și împrejurimi.
„Există un deficit de cazare, dar încercăm să creem noi spaţii, să le dezvoltăm pe cele existente. În curând ni se vor alătura nume mari în acest domeniu. Dar avem nevoie de ajutorul colegilor pentru promovarea Timişoarei, altfel nu vin turiştii”, a menționat Corina Macri de la asociația Horetim.
Dar aceste cifre sunt în contradicție cu cifrele oficiale oferite de instituțiile de statistică ce dau o rată scăzută de folosire a locurilor de cazare de la noi din oraș. Nici s-ar putea crede că nu există acel deficit pomenit. Se încearcă atragerea universităților ce au suficiente locuri de cazare mai ales în perioada verii în căminele rămase libere în vacanțe.
Simion Giurcă, specializat pe probleme turistice ce activează pe piața austriacă de profil, a mai dat ponturi de rezolvare a situațiilor concrete. Dar crede că ar fi importantă și o armonizare a programelor culturale cu un calendar al sosirilor și plecărilor de turiști. Adică aceștia să fie atrași și în perioade mai puțin încărcate.