-0.9 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Anul 2019, în cifre, fapte, imagini

Partera a III-a

Continuăm să spicuim din sinteza activităților în care s-a implicat Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în anul ce s-a încheiat recent.
CCIA Timiș a continuat preocupările referitoare la găsirea de soluții viabile la criza locală a forței de muncă: 7 acțiuni, peste 350 participanți.

4 martie – CCIA Timiș a găzduit un eveniment de prezentare a World Wide Work Company, firmă de recrutare de forţă de muncă din Asia de Sud-Est care oferă soluții complete privind importul de forță de muncă din Vietnam și Sri Lanka, prin asigurarea de categorii de muncitori din diverse domenii: construcţii, hotelier şi restaurante, servicii, industrie, comerţ.

21 martie – Centrul Regional de Afaceri al CCIAT a găzduit un eveniment destinat susținerii antreprenoriatului românesc și găsirii de soluții pentru rezolvarea crizei forței de muncă cu care se confruntă comunitatea de afaceri din vestul țării.

Evenimentul a fost organizat de CCIA Timiș, Camera de Comerț Italiană pentru România, Camera de Comerț Italiană pentru Vietnam, în colaborare cu Vietthang International Development Corporation (VTC Corp), QUINN HN CO.Ltd, Ascent Group, Clubul Economic German Banat și Asociația Centre d’Affaires Timișoara, sub egida Ambasadei Italiei la București. Conferința a fost structurată pe trei paneluri: Instrumente de promovare a exporturilor românești. Atragerea de investiții și susținerea creării de noi locuri de muncă; Deficitul de forță de muncă – implicații și soluții; Aspecte legislative privind accesul cetățenilor extra-comunitari pe piața muncii din România. Invitat de onoare a fost Gabriela Mihaela VOICILĂ, Secretar de Stat pentru Comerț Exterior în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat. Au fost prezenți peste 130 de agenți economici români și italieni care își desfășoară activitatea în județul Timiș.

15 mai – CCIA Timiș și Centrul Bilateral de Afaceri România-Vietnam au organizat un eveniment menit să ajute firmele din judeţul Timiș în găsirea unor soluţii la problema lipsei de personal, sub genericul: „Angajații din Asia – soluție viabilă pentru criza forței de muncă”. Tema a fost susținută de Mihai TARARACHE, Președinte al Centrului Bilateral de Afaceri România-Vietnam și Director General al World Wide Work Company. Firma oferă soluții complete privind importul de forță de muncă din Vietnam și Sri Lanka, cu toate aspectele referitoare la procesul de recrutare, organizarea selecției, întocmirea documentației, obținerea avizului de muncă, alte formalități specifice. Noutatea este posibilitatea realizării interviurilor prin Skype, ceea ce duce la scăderea timpului necesar aducerii angajatului în firma din România. La aceste evenimente au fost prezente pentru a răspunde spețelor și întrebărilor ridicate conducerile Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș și Serviciului pentru Imigrări al Județului Timiș.

27 iunie – CCIA Timiș a organizat o conferință de promovare a învățământului profesional în sistem dual, ocazionată de încheierea Protocolului de Colaborare dintre Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România și CCIA Timiș. Documentul a fost semnat de Florica CHIRIȚĂ, Președinte Executiv al CCIA Timiș și de Ion Gabriel BRATU, Președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România. În contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor românești care se confruntă cu o criză acută a forței de muncă și pentru care învățământul profesional în sistem dual reprezintă o soluție de rezolvare pe termen mediu și lung ce poate garanta succesul companiei privind asigurarea permanentă de personal calificat, Camera de Comerț și Industrie a României și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România au semnat un protocol de colaborare care urmărește dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională în sistem dual. La eveniment au participat reprezentanți ai actorilor implicați: Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, colegii și licee tehnologice din Județul Timiș, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din Zona de Vest, administrația publică locală, companii multinaționale și firme care susțin și promovează acest sistem de învățământ. Discuțiile ce au urmat semnării Protocolului de Colaborare au vizat întrebări din partea firmelor și a directorilor unităților de învățământ tehnologic privind implicarea concretă a semnatarilor protocolului în rezolvarea problemelor specifice.

11 septembrie – Președintele Executiv al CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la cea de-a 2-a ediție a Debizz HotSpot Timișoara, un eveniment în domeniul analizei strategiilor de dezvoltare economică a Timișoarei și a Județului Timiș, organizat de publicația de business germano-română DeBizz Magazine. Tema susținută de Președintele Executiv al CCIAT a vizat preocupările organizației privind găsirea de soluții viabile la criza locală a forței de muncă.

27 septembrie – Pe linia preocupărilor privind găsirea de soluții viabile la criza locală a forței de muncă, CCIA Timiș a organizat conferința de lansare a Proiectului “Să valorificăm piața muncii din Banat prin nevoi realiste”. Finanțat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, proiectul vizează identificarea unui echilibru al pieței forței de muncă din zona transfrontalieră România-Serbia, urmarea ratei ridicate a șomajului în Serbia și a lipsei de lucrători calificați în partea de vest a României. ” Suntem bucuroși să lansăm un nou proiect privind găsi rea de soluții legate de piața și nevoile de muncă în zona Banatului. E ste vorba despre un proiect în care vom încerca să găsim soluții legate de migrarea forței de muncă, de organizarea de târguri de forță de muncă, atât în zona noastră a județul Timiș, cât și în partea sârbească. Vom face studii prin care vom prezenta soluții și nevoi concrete de care antreprenorii au nevoie legate de problema forței de muncă. (…) S unt 15 ani de când derulăm proiecte pe România – Serbia și al doilea proiect având ca temă forța de muncă din zona Banatului ”, a spus Octavian Culda, Director Dept. Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță al CCIAT. La eveniment au luat parte reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă și ai Serviciului pentru Imigrări Timiș, potențiali angajatori, grup țintă, echipa de proiect, mass-media. A fost prezent și E.S. Dl. Vladan TADIĆ, Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara.

4 decembrie 2019 – CCIAT a organizat primul workshop din cadrul proiectului “Să valorificăm piața muncii din Banat prin nevoi realiste ” , cu scopul de a analiza situația actuală a pieței muncii din regiunea transfrontalieră, în vederea elaborării unui studiu privind piața forței de muncă în regiunea Banat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Licitație pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30

După victoria în instanță împotriva fostului constructor, Primăria Timișoara a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două...

Stație de tratare modernizată din bani europeni, recepționată de Aquatim / VIDEO

Anul acesta, în luna noiembrie, Aquatim a recepționat stația de tratare Hitiaș, care face parte din contractul de lucrări „Proiectare și execuție stații de...

Citește și :