Ca orice instituție serioasă și la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș finalul anului a prilejuit un bilanț. Au fost puse pe hârtie toate cele realizate și a ieșit ceva deosebit.
Potrivit Floricăi Chiriță, directorul general al CCIAT, anul 2017 a fost unul de excepție. A fost anul cu cele mai multe realizări la toate domeniile în care se implică acest for al oamenilor de afaceri din județ. Iar la nereușite aproape că nu se poate nota nimic. Ca un făcut tot ce și-a propus conducerea s-a realizat cu bine.
Este aproape imposibil de rezumat aici toate activitățile în care au fost implicați specialiștii Camerei de Comerț. Au fost de toate: expoziții, simpozioane, dezbateri, vizite la târguri și alte manifestări economice. Au primit vizita la cel mai înalt nivel a diverselor personalități din țară și străinătate. Dar nu au lipsit misiunile economice la cele mai înalte nivele sau cursurile de formare în diverse meserii deficitare pe piața muncii.
Pentru că în vară au mai apărut în această publicație date despre realizările economice pentru prima jumătate a anului ne vom referi la cele mai importante aspecte din cea de-a doua parte de an.
Una din cele mai recente manifestări dar ce dă nivelul de dezvoltare economică a județului este Gala Excelenței în Afaceri sau Topul Firmelor, ajunsă la cea de-a 24 ediție. Este de fapt rezumatul a ce se face în afaceri pe aceste meleaguri. Acest top s-a adresat celor 600 firme membre și pentru comunitatea de afaceri.
Din 28.764 firme care au depus bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut, 8.520 au îndeplinit criteriile de eligibilitate. Dintre acestea, au fost evidențiate 1.767 firme care au reușit să se claseze pe locurile I, II și III, pe 7 domenii, grupe de activitate şi 5 clase de mărime. 110 firme care s-au clasat pe primele trei locuri în ultimii șapte ani, au fost distinse cu Trofeul de Excelenţă. Topul Instituţiilor de Învăţământ Superior a consfinţit locul pe care cele 4 universităţi de stat timișene le deţin în elita învăţământului academic românesc. De menționat că un număr de 547 de companii din Județul Timiș s-au clasat pe locurile 1-10 în Topul Național, din care 108 sunt firme membre ale CCIAT.
Dar încă o Gala a mai avut loc și pentru antreprenorii italieni din Timiș în contextul în care Italia îşi menține de peste zece ani poziția de principal investitor în România și este unul din principalii investitori străini din Județul Timiș.
Alte domenii de implicare au mai fost și următoarele:
CCIAT s-a preocupat de găsirea de soluții viabile la criza forței de muncă.
Toate noile reglementări legislative au făcut obiectul unor dezbateri ample cu toți cei interesați. Temele atinse au fost foarte variate ca: domeniul securităţii la incendii şi protecţiei civile, prevenirea și combaterea încălcării normelor privind siguranța alimentelor și protecția consumatorului, aplicarea vămuirii centralizate la nivel naţional.
CCIAT a promovat internaţionalizarea firmelor și afacerilor, prin: misiuni economice și parteneriate de afaceri: 14 evenimente cu 178 firme participante.
Poate cele mai vizibile activitități pentru publicul larg sunt cele de tip expozițional: 15 manifestări, 700 expozanți, peste 66.000 vizitatori doar în a doua jumătate de an.
CCIAT a mai promovat interesele economice ale comunităţii de afaceri locale în cadrul întâlnirilor cu reprezentanţi ai corpului diplomatic, camere de comerț și asociații de afaceri străine, camere de comerț bilaterale: 13 vizite, 4 convenții de colaborare. Ar fi de menționat țările cu care s-au întâlnit specialiștii noștrii: Belgia, Federația Rusă, Vojvodina(Serbia) Regatul Unit, Bulgaria, Slovenia, Irlanda, Israel, Belarus, Macedonia, Mexic și încă multe altele.
„Pentru Camera de Comerț anul acesta a fost un an cu activitate de excepție. Un an în care am avut evenimente în premieră. Dacă topul firmelor, Gala Excelenței în Afaceri, a stat sub semnul premierelor și noi am organizat cinci evenimente în premieră în sistemul cameral. Un an bogat în misiuni economice, 15 la număr, un an bogat în expoziții, 14 la număr. Un an bogat în seminarii, 8 la număr. Un an ce a adus multe certificate de origine, a adus înscrieri la arhiva electronică de garanții imobiliare. Avem peste 50 000 de inscrieri, 3 000 de certificate de origine. Avem 63 de cursuri de formare profesională din care doar trei neacreditate. Suntem extrem de mulțumiți de activitatea asta. Mai ales că toate aceste evenimente au participat peste 6 000 de firme. Este foarte mult din punctul nostru de vedere. Este un an bogat în evenimente de care ne putem mândri” A declarat Florica Chiriță fericită că poate conduce un astfel de colectiv.