În condițiile în care situația epidemiologică actuală a dus la amânarea sărbătoririi oficiale a Centenarului Universității Politehnica Timișoara, conducerea instituției a decis, totuși, marcarea zilei de 11 noiembrie 2020, când s-au împlinit 100 de ani de la semnarea, de către Regele Ferdinand, a Decretului de înființare a Școlii Politehnice timișorene, printr-un eveniment online „în familie”, cu întreg personalul universității: cadre didactice, studenți, personal administrativ.
Sărbătoarea a început cu lansarea imnului academic de Centenar, compus de un prieten al Politehnicii, Horia Crișovan. Deschiderea propriu-zisă a fost făcută de rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care a amintit demersurile și eforturile făcute de înaintași pentru înființarea primei instituții de învățământ superior din Timișoara și, totodată, din vestul țării. De asemenea, acesta a subliniat rolul determinant pe care Politehnica l-a avut în edificarea Centrului Universitar Timișoara de azi, prin susținerea înființării celorlalte instituții de învățământ superior din orașul nostru.
Nu în ultimul rând, rectorul UPT a vorbit despre despre provocările actuale, despre viitor, despre Politehnica noului secol, subliniind că pășim pe un drum în care dinamica schimbărilor este cu totul alta, în care privim în urmă cu recunoștință față de înaintașii a căror prestație academică de înaltă ținută a propulsat Politehnica timișoreană printre valorile instituționale perene ale României, nu uităm că am fost pionieri într-o serie de domenii, de-a lungul istoriei, vom fi și de acum înainte, cu toate provocările vremurilor de azi, pentru că Politehnica are datoria de a duce mai departe stindardul excelenței, al inovării și al performanței, atât în procesul educațional, cât și în cercetare.
Chiar dacă, în contextul actual, nu este ușor, ambițiile cu privire la evoluția Politehnicii rămân aceleași, și anume de consolidare a acestui edificiu academic ce a stat la baza construcției moderne a Timișoarei, de redefinire a implicării comunității academice în viața Cetății, de reasumare a rolului călăuzitor pentru atâtea generații de studenți, prin deschiderea orizontului acestora cu privire la provocările viitorului.
Mesaje aniversare au fost transmise și de prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, acad. Dan Dubină, președintele filialei Timiș a Academiei Române și, totodată, cadru didactic al UPT, și Alexandru Iliescu, student reprezentant în Consiliul de Administrație al UPT.
„Salutul facultăților” a inclus mesaje din partea decanilor celor 10 facultăți – prof.univ.dr.arh. Ioan Andreescu, decanul Facultății de Arhitectură şi Urbanism, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, conf.univ.dr.ing. Mihai Medeleanu, decanul Facultății de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului, prof.univ.dr.ing. Raul Zaharia, decanul Facultății de Construcții, prof.univ.dr.ing. Dan Lascu, decanul Facultății de Electronică, Telecomunicaţii și Tehnologii Informaționale, conf.univ.dr.ing. Ciprian Șorândaru, decanul Facultății Electrotehnică şi Electroenergetică, conf.univ.dr.ing. Gelu Ovidiu Tirian, decanul Facultății de Inginerie Hunedoara, prof.univ.dr.ing.ec. Marian Mocan, decanul Facultății de Management în Producţie şi Transporturi, conf.univ.dr.ing. Virgil Stoica, decanul Facultății de Mecanică, prof.univ.dr. Daniel Dejica-Carțiș, decanul Facultății de Stiinţe ale Comunicării -, dar și din partea ligilor studențești – Asociația de la 4, Liga AC, Liga Studenților Chimiști din Timișoara, Liga OSTL, Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicaţii, Liga Studenților din Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică, Liga Studenților – Facultatea de Inginerie din Hunedoara, Liga Studenților din Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi, Liga Studenților din Facultatea de Mecanică, Liga FSC.
Evenimentul online s-a încheiat, ca orice aniversare, cu tradiționalul tort și ciocnirea unui pahar de șampanie. Întregul eveniment poate fi vizionat pe pagina de Facebook a Universității Politehnica Timișoara (https://www.facebook.com/UPTimisoara/ ) sau aici.
Capsula timpului
Un moment de suflet a fost cel în care foștii rectori în viață ai Politehnicii timișorene au transmis mesajele lor pentru comunitatea academică: prof.univ.dr.ing. Marin Rădoi (rector în perioada 1957-1962), prof.univ.dr.ing. Coleta de Sabata (rector în perioada 1981-1989), prof.univ.dr.ing. Radu Vlădea (rector în perioada 1990-1992), prof.univ.dr.ing. Ioan-Gheorghe Carțiș (rector în perioada 1996-2004), prof.univ.dr.ing. Nicolae Robu (rector în perioada 2004-2012), prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban (rector în perioada 2012-2020). Aceștia, de altfel, au transmis și mesaje scrise, care au fost sigilate și introduse într-o „capsulă a timpului” ce urmează să fie deschisă peste 50 de ani, la 11 noiembrie 2070, pentru a da o idee urmașilor despre provocările și realizările din perioada în care au condus destinele Politehnicii timișorene. Un scurt videoclip referitor la acest moment poate fi urmărit aici.
Colecția Monografii
Rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a mulțumit reprezentanților Editurii Politehnica pentru munca depusă în vederea editării monografiilor științifice dedicate Centenarului Politehnicii, un proiect ce susține publicarea unor lucrări de referință în domeniul tehnico-științific. Acestea au fost incluse în colecția Monografii, iar primele patru volume au fost prezentate în cadrul aniversării, o lansare oficială a acestora urmând să aibă loc anul viitor, atunci când situația epidemiologică o va permite. Primele lucrări, care au văzut deja lumina tiparului, sunt „Electric Machines”, autor academician Ioan Boldea, „Electric Drives”, sub coordonarea profesorului Sorin Mușuroi, prorector al UPT, „100 Scientific Books in Highlight”, a profesorului Daniel Dejica-Carțiș, și „Trilogia profesorilor”, semnată de profesorul Sabin Ionel.