Clădirea de birouri Vox Technology Park din Timişoara, dezvoltată de antreprenorul Virgil Tornoreanu, va oferi posibilitatea firmelor care închiriază spaţii aici să permită angajaţilor accesul în sediu pe baza scanării amprentelor sau recunoaşterii faciale, tehnologii aduse în premieră pe piaţa românească.
Scanarea amprentelor va fi realizată cu ajutorul soluţiei 4 Fingers Touchless ID, dezvoltată de firma americană Viridium, în timp ce soluţia de recunoaştere facială a fost dezvoltată de compania românească Vox FileMaker Solutions, deţinută de Virgil Tornoreanu, investitorul în proiectul de birouri.
Identificarea biometrică a angajaţilor, prin scanarea amprentelor sau recunoaştere facială, a fost gândită ca o metodă de creştere a nivelului de securitate, dar şi pentru monitorizarea mai eficientă a angajaţilor. Infrastructura necesară implementării sistemului de securitate la intrarea în clădire costă investitorul 300.000 de euro.
„Ne-am asumat că vom dezvolta unul dintre cele mai performante tehnologii proiecte de birouri din România şi tot ceea ce facem este în această direcţie. Vox Technology Park va dispune de facilitati unice, precum identificarea biometrică, dar şi avantaje competitive pentru viitorii angajaţi, ca spaţii şi duşuri pentru biciclişti, food court şi sală de fitness, iar recent am lansat programul Vox Your StartUp, prin care dorim să susţinem start up-urile din Timişoara, cel mai bun proiect urmând să primească gratuit un spaţiu de birouri în cadrul proiectului”, a declarat Virgil Tornoreanu, managing partner Werk Property Group, dezvoltatorul proiectului.
Vox Technology Park este format dintr-o clădire cu două corpuri cu şapte respectiv zece etaje, proiectul urmând a fi livrat pe piaţă în luna decembrie a acestui an în urma unei investiţii de peste 30 de milioane de euro. Gradul actual de preînchiriere a proiectului este de 60%, mai multe companii din domeniile IT&C şi financiar numărându-se printre viitorii chiriaşi ai proiectului.
Werk Property Group a anunţat că va demara în luna noiembrie construcţia unei parcări supraetajate cu o capacitate de 400 de locuri lângă proiectul de birouri din Timişoara. Parcarea, care va avea cinci etaje, va fi finalizată în iunie 2018 în urma unei investiţii de 2,5 milioane de euro.
Noile locuri de parcare se vor adăuga celor 280 deja disponibile în cadrul Vox Technology Park, parcarea proiectului urmând să dispună şi de mai multe staţii pentru încărcarea maşinilor electrice şi spaţii pentru biciclete. După finalizarea noii parcări, Vox Technology Park va oferi una dintre cele mai bune proporţii între suprafaţa închiriabilă şi locurile de parcare disponibile, raportul rezultat fiind de un loc de parcare la fiecare 38 de metri pătraţi închiriabili, potrivit dezvoltatorului.
Werk Property Group face parte din grupul de companii Werk, care a dezvoltat în ultimii ani în Timişoara peste 800 de apartamente şi zeci de mii de metri pătraţi de hale industriale, spaţii hoteliere şi de birouri. Omul de afaceri Virgil Tornoreanu deţine şi compania producătoare de software Vox FileMaker Solutions, care realizează programe şi aplicaţii pentru companii internaţionale şi diferite instituţii publice şi bancare din vestul Europei, precum Serviciul de Paşapoarte din Olanda, fiind şi resellerul şi service-ul autorizat Apple Vox Store în România.
Timişoara a devenit, în ultimi ani, o piaţă efervescentă pentru dezvoltatorii de clădiri de birouri. Trei proiecte mari sunt în construcţie în oraşul de pe Bega. Pe lângă proiectul lui Virgil Tornoreanu, ieşeanul Iulian Dascălu a finalizat prima clădire de birouri din cele şapte pe care le-a gândit în proiectul Openville Timişoara, din jurul Iulius Mall. Clădirea, cu 12 etaje şi 18.000 mp, este închiriată integral de companii precum: Ness Software Engineering Services, Autoliv România, PwC România şi Bitdefender. La rândul său, antreprenorul timişorean Ovidiu Şandor, lucrează la prima etapă a unui complex de birouri şi locuinţe. Primii 16.500 mp de birouri vor fi puşi pe piaţă până în martie 2018.
În clădirile de birouri de clasa A şi B din Timişoara lucrează peste 13.000 de angajaţi, potrivit unui studiu de piaţă realizat de Cushman&Wakefield Echinox. Cei mai mulţi sunt grupaţi în imobilele din zona centrală a oraşului, unde lucrează peste 6.300 de persoane. În zona de sud lucrează circa 2.400 de oameni, iar în vest încă 1.800 de angajaţi.
sursă: capital.ro