Andrei Caramitru propune o analiză dură asupra motivelor pentru care România riscă falimentul. Cu experiență în domeniul economic, Andrei Caramitru vorbește, de această dată, despre toate serviciile subvenționate de statul român, printre care sănătatea, încălzirea sau transportul în comun, notează DC News.
Andrei Caramitru și-a petrecut 14 ani în Elveția, acolo unde a fost bancher, trader și angajatul unei firme elvețiene de consultanță, devenit ulterior managerul biroului din România al acestei societăți, potrivit Digi24.
Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la cheltuielile care cauzează un dezechilibru bugetar. Expertul este de părere că nu numai pensiile speciale și numărul angajaților și pensionarilor din mediul bugetar cauzează mari pierderi, ci și politicile sociale generalizate și ineficiența cronică a aparatului de stat.
„De ce dăm faliment, de fapt?
Iluzia e că sunt prea mulți bugetari și că avem pensii speciale, deci – dacă reducem aici – prin miracol nu mai avem deficit. E fals. Da, sunt probleme mari astea. Însă, dacă am da afară 200.000 de bugetari și am elimina pensiile speciale, am reduce deficitul cam cu 2,5%. Deficitul e 8%. Nu e nici pe departe suficient. Problemele alea mari sunt altele și sunt reminiscență a comunismului.
Unde pierde România, conform analizei lui Andrei Caramitru
Problema reală sunt gratuitățile și subvențiile, consideră Andrei Caramitru. De asemenea, firmele de stat. Aici vom enumera cheltuielile statului cu așa-zisele pomeni:
- Subvenția pentru încălzire în orașele mari, bogate. Cuplată cu pomana plafonării centrale a prețului energiei. O sumă amețitoare – undeva pe la 2-4% din PIB. Faliment.
- Transportul în comun și CFR-ul. E ieftin, măi, și de fapt poți să nu plătești nimic. E undeva la 1,5-2% din PIB. Faliment.
- Sănătatea „gratuită”. În orice țară normală, civilizată – 80% din populație plătește pentru sănătate. La noi, doar 35%. La noi, pensionarii nu plătesc sănătatea, deși jumătate din cheltuieli sunt alocate la ei. E ceva nemaivăzut la nivel mondial. Lipsesc așa vreo 3% din PIB. Faliment.
- Autostrăzile. Să fie moca, măi! Nu plătim ca în Franța, Spania, Italia, Grecia – oriunde pe kilometru. Nu plătim nimic, gratis să fie. Și de-aia nici nu prea avem. Vorbim de probabil 1 miliard de euro pe an. Faliment.
- Avem 1.400 de firme de stat, dintre care 35% sunt în insolvență. Au 200.000 de angajați. Mare parte cu subvenții încrucișate și pierderi colosale. Vorbim iar de miliarde pe an. Faliment.
Andrei Caramitru face o clarificare: „Nu spune nimeni să nu protejezi oamenii săraci ca să aibă acces la servicii publice. Asta însă se face cu ajutoare sociale țintite, NU cu pomeni generalizate care merg și pentru Țiriac, și pentru mine și pentru cei din Primăverii sau Cotroceni, și pentru frații Tate din Voluntari. Ne împrumutăm pentru pomeni absurde și imense și după dăm faliment. Nimic nu e gratis. Totul are un cost. Care trebuie să fie plătit de cineva, la final” a precizat Andrei Caramitru, citat de DC News.
Dincolo de tonul vehement, analiza scoate în evidență una dintre cele mai mari dileme ale politicilor publice românești: cheltuielile sociale care nu sunt corelate cu performanța economică. România, deși este membră a Uniunii Europene și beneficiază de fonduri nerambursabile uriașe, reușește cu greu să mențină un echilibru bugetar, iar anul 2024 s-a încheiat cu un deficit bugetar estimat la peste 8% din PIB.
Sursa: https://m.dcnews.ro