La începutul săptămânii trecute, Ripensia a anunţat, printr-un scurt comunicat oficial, că merge, în continuare, pe mâna tehnicienilor care s-au ocupat de pregătirea ultimelor două jocuri de campionat: Iulian Muntean şi Călin Mada, ajutaţi de Călin Frunză şi Bogdan Ungureanu. Asta după ce s-au vehiculat mai multe nume care ar putea prelua banca tehnică a roş-galbenilor, în această perioadă. Am stat de vorbă cu preşedintele Ripensiei, Dumitru Mihu, despre alegerea făcută, decizia despărţirii de Cosmin Petruescu şi parcursul de până acum al divizionarei secunde.
— Domnule Mihu, pornim dialogul nostru chiar de la ultima decizie a conducerii, cea de a da credit staff-ului rămas după plecarea lui Cosmin Petruescu. Cum de aţi ajuns
— Pentru început, trebuie să spun că micile divergenţe pe care le-am avut, în ultima perioadă, cu Cosmin Petruescu au plecat de la faptul că el nu a reuşit să imprime un stil de joc mai dinamic, mai ofensiv, mai plăcut ochiului… De aici au pornit toate probleme, dacă vreţi. După plecarea lui, m-am gândit şi m-am consultat cu ceilalţi din conducere şi cu staff-ul tehnic, care ar fi soluţia mai bună: să aducem un antrenor nou sau să încercăm să mergem înainte cu cei care stau pe bancă şi acum. În primul rând, cu Iuliu, evident, şi cu ceilalţi, asta pentru că el este de trei ani la club şi înţelege exact care e spiritul Ripensiei, care sunt cerinţele noastre, ale celor care sprijinim echipa. După o serie de discuţii, am ajuns la concluzia că ei sunt în măsură să încerce acest lucru, şi-au asumat şi, pentru o perioadă — vedem dacă mai lungă sau mai scurtă —, ei se vor ocupa de echipă şi vor încerca să imprime acel stil de joc pe care îl dorim. Cu jucătorii pe care îi avem acum, care au un potenţial de creştere foarte mare, fotbalişti care, într-o atmosferă corectă, pot să dea mai mult decât au făcut-o până acum.
— Spuneţi de „mici divergenţe” cu Cosmin Petruescu. A surprins, oarecum, decizia de a nu mai continua cu el la Ripensia. Când v-aţi dat seama că lucrurile nu sunt tocmai cum vă doreați?
— OK, dincolo de joc, nici rezultatele nu au fost cele aşteptate. În primele etape, având în vedere că am jucat cu nou-promovate, echipe aflate, teoretic, sub noi, am fi vrut un alt parcurs… Au fost rezultate modeste, am făcut multe remize, nu am dat suficient de multe goluri, dar, repet, stilul de joc m-a deranjat. Vreau ceva mai dinamic, mai orientat spre atac, cu riscurile pe care le impun, fireşte, aceste lucruri. Echipa a jucat, preponderent, defensiv, i-am simţit pe băieţi fricoşi, fără atitudine, fără spirit de luptă, au avut chiar şi o relaxare în unele momente, deci de aici au pornit lucrurile. Discuţiile cu Cosmin, mai apăsate — din punctul meu de vedere — au început acum peste două luni. I-am cerut, de nenumărate ori, să încerce să schimbe lucrurile pentru că asta era părerea mea, şi nu numai a mea, că nu mergeam în direcţia corectă…
— A fost vreun meci anume sau vreo situaţie care v-a pus capac?
— Nu, în mod expres, nu. Sincer, nu eu i-am spus lui Cosmin să plece. Eu i-am dat, la un moment dat, varianta: să încerce să schimbe jocul sau să plece, asta da, recunosc, i-am spus. Să încerce să o facă, pentru că se putea realiza acest lucru. Iar asta s-a văzut în ultimele două partide!
— Sezonul trecut au fost foarte multe meciuri în care, e drept, Ripensia a fost mai mereu condusă, dar a revenit aproape de fiecare dată… E și asta o formă de spectacol, nu?
— Da, aşa este, au fost şi meciuri foarte bune şi în sezonul trecut, fără discuţie! Dar să nu uităm că aşa, cu jocurile acelea spectaculoase, am fost la câteva secunde să ne apropiem de marginea prăpastiei, să jucăm un baraj pentru menţinere. Au fost însă multe rezultate, în special acasă, care nu au fost OK, şi tocmai de aceea clasarea noastră nu a fost bună la finele ediţiei trecute. Iar asta nu e adevărata faţă a Ripensiei.
— A fost şi ceva adevărat în informaţiile apărute de curând, cum că aţi fi discutat cu antrenori precum Tavi Benga sau Ianis Zicu să vină să preia echipa şi v-aţi lovit de refuzuri?
— Nu am discutat cu niciun antrenor, nu am sunat niciun tehnician! Am vorbit doar în interiorul clubului despre variantele posibile, dar, în final, am rămas la cea actuală. Ambii pot confirma că nu am avut nicio discuţie… Sigur, urma să analizăm mai multe piste, dar am rămas la cea de acum, ni se pare cea mai inspirată pentru moment. Eu sper că am ales bine, deocamdată, aţi văzut, am avut o evoluţie încurajatoare la Mediaş, dar trebuie să fim atenţi pentru că avem un program greu. S-au dus meciurile mai uşoare… jucăm cu Universitatea, Poli, Buzău, Metaloglobus, dar sper să scoatem puncte suficient cât să ne menţinem într-o zonă de confort.
— Multă lume se întreabă, în tot acest context, ce îşi doreşte, cu adevărat, Ripensia de la liga secundă până la urmă?
— Noi vrem să creştem, să consolidăm acest club. Pe două paliere. În primul rând, mă interesează Academia, deşi unii oameni spun că e pretenţios acest termen, dar eu consider că aici e important să lucrăm, ca să avem resurse pentru prima echipă. Bine, ca o paranteză, trebuie să ne şi menţinem în liga a doua şi, evident, să facem şi o figură frumoasă. Nu ne-am propus şi nu ştiu când ne-am putea propune promovarea, de pildă, pentru că asta presupune resurse financiare mult mai mari decât avem acum, şi vă dau un exemplu în acest sens: cei de la Sibiu aveau primă de victorie de zece ori mai mare decât Ripensia, asta cu tot cu problemele lor financiare şi cu datoriile avute — deloc puţine. Apoi, o promovare fără un stadion, fără o infrastructură decentă înseamnă resurse irosite. Mă refer la condiţii propice pentru a-ţi asigura şi alte venituri, din bilete, din sponsorizări, publicitate, marketing… Eu sunt un om de afaceri cumpătat şi nu mă aventurez în zone pe care nu le pot controla şi prefer să merg pe pământ tare, pentru că nu îmi permit să distrug această emblemă a fotbalului timişorean şi nu numai. Aşa că, momentan, acestea sunt planurile noastre, avem răbdare în acest sens şi sper că vom arăta şi altfel ca joc, după cum spuneam — asta ca o cerinţă prioritară.
Roş-galbenii au condus UTA, amical, 80 de minute şi tot au pierdut
Pauza prilejuită de jocurile Naţionalelor a făcut posibil un nou test între UTA şi „Ripi”, de data aceasta pe terenul din Sânnicolau Mic. Timişorenii au avut o nouă prestaţie bună şi au condus cu 2-0, până aproape de ultimele zece minute ale amicalului. Coulibaly, în minutul 22, şi Piftor, 120 de secunde mai târziu, au marcat pentru ripensişti, care au primit însă patru goluri pe finalul jocului disputat în judeţul vecin.
Iuliu Muntean şi Călin Mada au început cu: Mosoarcă — Sturzu, Ţieranu, Lalic, Gladun — Coulibaly, Vidrăsan, V. Macriţchii — M. Ion, Golda, Piftor, iar în actul secund au mai intrat şi Rogac, Stoi, Taras, Sokovic, Stoica, Păduraru, Ernest şi Mitrov.
„Un test reuşit, le mulţumim celor de la UTA că ne-au dat ocazia de a juca în compania unei formaţii de primă ligă. Eu spun că am făcut faţă, cam până în minutul 75, când am folosit jucătorii care evoluează de obicei titulari. Cred că am jucat de la egal la egal cu UTA, apoi am dat minute tuturor jucătorilor de pe bancă. Mă bucur că şi cei care au fost accidentaţi în ultima perioadă au intrat… Sigur, e deranjantă cădere de pe final, când am luat cele patru goluri, dar, per total, ne-a interesat să avem un antrenament reuşit, să pregătim jocul cu Universitatea Cluj de vineri aşa cum se cuvine”, a delcarat „principalul” Iuliu Muntean.