2015 a reprezentat pentru Timişoara anul premierelor în domeniul medical. Cea mai importantă investiţie în sănătate a reprezentat-o Oncogen, un centru unic în România şi estul Europei, în care cercetătorii vor încerca să găsească leacul pentru cancer. Nu trebuie uitat nici centrul deschis la Universitatea de Medicină din Timişoara, pe bani europeni, în cercetarea genomică şi genetică medicală.
Oncogen, Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului, a fost inaugurat, la sfârşitul lunii octombrie, după aproximativ cinci ani de la începerea lucrărilor. Centrul a fost construit lângă Spitalul Judeţean Timişoara în cadrul unui proiect finanţat cu bani europeni în valoare de aproximativ doisprezece milioane de euro.
Oncogen este primul centru de cercetare în domeniul terapiilor genice cu dotări de ultimă generaţie din România. Acesta este prevăzut cu toate facilităţile necesare cercetării de vârf, fiind amenjate şi două camere albe unice în ţară, dar şi o bancă de celule şi ţesuturi şi o biobază. Oncogen este singurul centru de acest tip din estul Europei şi va permite dezvoltarea de noi produse terapeutice. Aici se vor derula studii clinice pentru dezvoltarea de tratamente inovative în cancer şi bolile cronice degenerative.
În cadrul Oncogen vor lucra zeci de cercetători. Din păcate, centrul deschis la Timişoara va trebui să găsească surse proprii de finanţare pentru a putea supravieţui, lucru care se încearcă în acest moment. „Se caută iniţierea de proiecte europene şi parteneri pentru începerea procedurilor de cercetare. Practic, Oncogen va trebui să găsească surse de finanţare proprii, majoritatea fondurilor trebuie obligatoriu să fie aduse prin proiecte de cercetare”, a explicat, recent, Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
La sfârşitul lunii noiembrie, la Timişoara s-a mai deschis un centru cu totul special în România. Şi anume, Centrul de Medicină Genomică, care a fost realizat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara cu peste cinci milioane de euro.
Cu aceşti bani au fost amenajate o serie de laboratoare destinate activităţilor de cercetare în cadrul universităţii şi au fost cumpărate peste 120 de echipamente de ultimă generaţie. Prin urmare, cercetătorii vor putea studia la Timişoara genele care duc la apariţia unor boli extrem de grave.