5.1 C
Timișoara
joi 2 ianuarie 2025

Amplă colaborare artistică Timișoara-Arad

fARAD aniversează 10 ani de existență cu un program special sub genericul „Om bogat, om sărac”, o gală a filmului documentar românesc, evenimente atractive, parteneriate cu organizații culturale prestigioase și invitați din străinătate și din țară.

Începe Festivalul internațional de film documentar fARAD! Între 22 și 26 noiembrie, Aradul redevine, pentru o săptămână, capitala filmului documentar din România. Publicul este invitat să participe la cinci zile de proiecții și evenimente speciale sub genericul „Om bogat, om sărac”, alături de invitați speciali și personalități autohtone.
Pe lângă selecția filmelor de anul acesta, festivalul se extinde spre diversele publicuri ale orașului cu o expoziție de postere Milton Glaser în fața Primăriei Arad, un atelier de afiș dedicat tinerilor graficieni aspiranți, proiecții de film pentru liceeni, o gală a filmului documentar, discuții cu regizori, scriitori, artiști și intelectuali și bineînțeles, nelipsita petrecere de închidere. Un Salon Insula 42, original, va încheia, oficial, ediția aniversară.

Expoziția „Milton Glaser: Art is Work”
Primul eveniment special este expoziția de afișe „Milton Glaser: Art is Work”, realizată în spațiul public în parteneriat cu TypopassageTm, Mirko Ilić Corp. și curatoriată de designerul timișorean Ovidiu Hrin. Expoziția poate fi descoperită între 22 noiembrie și 5 decembrie pe platoul din fața Primăriei Arad.
Vernisajul expoziției are loc pe 22 noiembrie de la ora 16:00 cu un tur ghidat cu Ovidiu Hrin. În continuarea acestui tur, la Cinema Arta, începând cu ora 19:00, va fi proiectat filmul de deschidere al fARAD.10, Milton Glaser: A informa și a încânta (Milton Glaser: To Inform and Delight), urmat de o sesiune de Q&A cu Wendy Keys, regizoarea filmului.
Tot din seria de evenimente dedicată designului grafic, fARAD găzduiește anul acesta și un atelier de afiș pentru elevi și studenți ai instituțiilor de profil din Arad. Atelierul va fi coordonat de asemenea de Ovidiu Hrin și este realizat cu sprijinul partenerului nostru – Asociația Doar Mâine, care a pus la dispoziție cu multă generozitate spațiul de desfășurare.
I ♥︎ DOC: Gala celor mai bune documentare românești post-’89
În cadrul celei de-a 10-a ediții fARAD va prezenta în premieră „I ♥︎ DOC: Gala celor mai bune documentare românești post-’89”. Pentru această aniversare, festivalul a lansat o invitație către comunitatea fARAD, dezvoltată de un deceniu încoace, pentru a face o ierarhie ad-hoc a celor mai bune 10 documentare românești post-’89.

Voturile au fost acordate de către cineaștii care au participat la fARAD cu filme în program sau ca mentori și participanți în laboratorul festivalului. Topul va fi dezvăluit în cadrul Galei, în închiderea fARAD 10, iar moderatorul evenimentului va fi Mihai Chirilov, co-fondator fARAD, ceea ce promite o seară pe cât de informală, pe atât de nonconformistă.
Vor fi prezenți la gală regizori consacrați, documentariști aspiranți, personalități intelectuale din Timișoara și Arad și, mai ales, publicul orașului, care crește de la an la an. Printre invitații speciali se numără Adriana Babeți, Cătălin Lazurca, Mircea Mihăieș și Vasile Popovici.

Salon Insula 42: Documentarul și Literatura @fARAD.10
În cadrul fARAD.10 este găzduit și un Salon Insula 42, realizat în parteneriat cu librăria “La două bufnițe” : Documentarul și literatura. Moderatoarele (Oana-Maria Doboși si Raluca Selejan) vor conversa cu prozatorul, eseistul și traducătorul Radu Pavel Gheo. În cadrul discuției, va avea loc – în conjuncție cu Gala fARAD I ♥️ DOC – un dialog despre filmul care se află pe primul loc în clasamentu topului realizat cu prilejul Galei.
Salonul va fi introdus de Corina Șuteu și va putea fi urmărit live, luni, 27 noiembrie de la ora 12:00 pe paginile de Facebook Insula 42 și fARAD.
Despre acest eveniment, inițiatoarea lor notează: „Se uită scriitorii, oare, la filme, dar la documentare?! Și dacă o fac, ce poveste țes în jurul felului în care le văd? Literatură și documentar, două moduri de a spune povești despre invențiie și magia realității – de data asta fără imaginile lui Brauner, ci pornind de la provocarea pe care o reprezintă comentariul critic al unui scriitor asupra imaginilor care se mișcă.”
Trailerul celei de-a 10-a ediții poate fi văzut aici:


PROGRAM:

CINEMA ARTA, Arad (Strada Vasile Alecsandri nr. 2)
22 nov. MIERCURI: 19:00 – DESCHIDERE – Milton Glaser: A informa și a încânta
Milton Glaser: To Inform and Delight (r. Wendy Keys), 73’
Premieră RO + Q&A Wendy Keys & Ovidiu Hrin
22 nov. JOI:
12:00 – Milton Glaser: A informa și a încânta
Proiecție dedicată liceenilor
18:00 – Pădurea domesticită
Taming The Garden (r. Salomé Jashi), 90’
20:00 – Pocalul. Despre fii și fiice
The Chalice. Of Sons and Daughters (r. Cătălina Tesar & Dana Bunescu), 85’ + Q&A
Dana Bunescu
24 nov. VINERI: 12:00 – Milton Glaser: A informa și a încânta
Proiecție dedicată liceenilor
16:00 — 20:15 – Librăria La Două Bufnițe: pop-up @ Cinema Arta
16:15 – Dealul The Hill (r. Denis Gheerbrant & Lina Tsrimova), 77’ Premieră RO
18:00 – Generația $
Generation Wealth (r Lauren Greenfield), 106’ Focus Lauren Greenfield
20:15 – Banii. libertatea. Povestea Francului CFA
Money, Freedom, a Story of CFA Franc (r. Katy Léna N’diaye), 102’
Premieră RO + Q&A Katy Léna N’diaye
În parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara

25 nov. SÂMBĂTĂ:
15:00 — 21:30 Librăria La Două Bufnițe: pop-up @ Cinema Arta
15:00 – Copii & Banii | Cea mai tare seară | Magic City (r. Lauren Greenfield), 67’
Focus Lauren Greenfield Premieră RO
16:30 – Regina de la Versailles
The Queen of Versailles (r. Lauren Greenfield), 100’
Focus Lauren Greenfield
19:00 – Toată frumusețea și durerea
All The Beauty And The Bloodshed (r. Laura Poitras), 117’
21:30 – Cesária Évora (r. Ana Sofia Fonseca), 94’
+ Q&A Ana Sofia Fonseca
23:30 — PETRECEREA DE ÎNCHIDERE
@ Cafeneaua Literară Joy’s (Strada Gheorghe Lazăr 1, Arad)
26 nov. DUMINICĂ:
14:30 – Antreprenor/ precedat de Eleganță (r. Virpi Suutari), 103’
Premieră RO
16:30 – Iubirea nu este o portocală
Love Is Not an Orange (r. Otilia Babara), 73’
18:30 – I ♥︎ DOC: Cele mai bune documentare românești post-’89
PLATOUL DIN FAȚA PRIMĂRIEI ARAD
22 nov. — 5 dec.
Expoziția de afișe Milton Glaser: Art is Work
În parteneriat cu TypopassageTM
22 nov. MIERCURI: 16:00 — TUR GHIDAT cu designerul și curatorul Ovidiu Hrin (@Expoziția de afișe Milton Glaser: Art is Work)
ONLINE
27 nov. LUNI: 12:00 Salon Insula 42 | Literatura și documentarul cu Radu Pavel Gheo, Oana Doboși, Raluca Selejan, introdus de Corina Șuteu [@FB fARAD & Insula 42]
În parteneriat cu Librăria La Două Bufnițe

Intrarea este liberă la toate proiecțiile și evenimentele speciale, în limita locurilor disponibile.
Proiecțiile dedicate liceenilor sunt organizate în colaborare cu licee arădene.
Mai multe informații despre filme pot fi accesate pe www.farad.ro. fARAD poate fi găsit pe Facebook la www.facebook.com/FARAD.ro și pe Instagram la www.instagram.com/faradfilmfestival.
————
Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad.
Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42 (fosta Asociație Film ETC., producător general Oana Radu, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film.
Cea de-a 10-a ediție a fARAD este organizată în parteneriat cu TypopassageTM, Librăria La Două Bufnițe, Institutul Francez din Timișoara, Asociația Doar Mâine și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România, al Dacin Sara, al Fundației Alber și al Asociației Culturale Contrasens.
Contact: Oana Radu, oana@filmetc.org, 0755-144-144
Presă – Cătălin Alb, info@farad.ro

Imagini:
1. Afișul fARAD.10 realizat de Radu Pandele
2. Afișul expoziției de afișe Milton Glaser realizat de Ovidiu Hrin
3. Afișul Galei I ♥︎ DOC
4. Afișul Salonului Insula 42: Documentarul și Literatura
5. Imagine din filmul Generation Wealth (r. Lauren Greenfield)
6. Imagine din filmul The Hill (r. Denis Gheerbrant, Lina Tsrimova)
7. Imagine din filmul Taming the Garden (r. Salomé Jashi)
8. Imagine din filmul Pocalul. Despre fii și fiice (r. Cătălina Tesar, Dana Bunescu)
9. Imagine din filmul Cesária Évora (r. Ana Sofia Fonseca)
10. Imagine din filmul Money, Freedom, a story of CFA Franc (r. Katy Léna N’diaye)
11. Imagine din filmul All the beauty and the bloodshed (r. Laura Poitras)
12. Imagine din filmul Milton Glaser: To Inform and Delight (r. Wendy Keys)
13. Imagine din filmul Entrepreneur (r. Virpi Suutari)
14.Imagine din filmul Best Night Ever (r. Lauren Greenfield)
15. Imagine din filmul The Queen of Versailles (r. Lauren Greenfield)
16. Imaginea programului complet fARAD.10

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Iarna se va instala cu adevărat în Banat și în mare parte din țară. Anunțul ANM arată când vin primele ninsori în vestul țării

Cod portocaliu și galben de viscol. Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a anunțat precipitaţii, din noaptea de joi spre vineri şi până vineri seară, în...

Noul film inspirat din romanul „Dracula” apare în cinematografele din Timișoara

„Nosferatu (2024)” va avea premiera în cinematografele din Timișoara din 2 ianuarie. Filmul este un remake după celebrul film mut „Nosferatu: A Simphony of...

Citește și :