Responsabilii din Ministerul Sănătății s-au hotărât să ia măsuri împotriva medicilor care nu raportează vaccinurile administrate pacienților. Cuantumul amenzilor, în aceste cazuri, poate ajunge până la 10 mii de lei.
Măsurile pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să le ia, survin în condiţiile în care România are o rată a vaccinării de doar 75%, cu 20 de procente mai mică decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Medicii nu văd însă beneficiile raportării şi spun doar că vor avea şi mai mult de muncă.
Conform digi24, toți furnizorii de servicii medicale, de stat sau privați, ar putea fi obligați să introducă în registrul național toate vaccinurile vaccinurile administrate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern propus de Ministerul Sănătății. Cine nu va face acest lucru în termen de cel mult 7 zile va fi sancționat. În prima fază va primi avertisment dar amenda în cazul în care se repetă abaterea poate ajunge până la 10.000 de lei.
”Am introdus aceste măsuri nu de dragul de a amenda medicii de familie. Este un instrument extrem de util, atât pentru Ministerul Sănătății cât și pentru medicii de familie, de a putea vedea statusul vaccinal al copiilor din românia. Ne putem face astfel planificări legate de stocurile de vaccin necesare” spune Valentin Popescu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.
Cei mai mulți medici de familie se plâng de faptul că raportările ar însemna mai mult de muncă. În plus, măsura nu ar rezolva lipsa anumitori vaccinuri din Romania. Vaccinul hexavalent, de pilsă, lipsește deja de două luni.
Pacienții, de cealaltă parte, reclamă faptul că informarea lispește cu desăvârșire în țara noastră și că o campanie de conștientizare a beneficiilor imunizării ar fi necesară.
Vă reamintim că județele din Vestul țării, respectiv, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș sunt campioane la numărul de cazuri de rujeolă din România, tocmai din cauza nevaccinării copiilor.
Sursa: Digi24