-0.9 C
Timișoara
sâmbătă 28 decembrie 2024

Amenda uriașă primită de o femeie din Dumbrăvița de la Poliția Locală

O femeie din comuna Dumbrăvița, județul Timiș, s-a judecat cu Poliția Locală după ce a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că, după ce a pus sticlele într-un „clopot” dedicat acestui tip de deșeuri, a lăsat punga de hârtie în care a dus sticlele lângă tomberon.

În procesul deschis la Judecătoria Timișoara femeia a arătat că în data de 16.08.2022 a dus la tomberonul tip clopot de pe o stradă din apropierea locuinţei sale mai multe recipiente din sticlă.

După ce a aruncat sticlele în tomberonul tip clopot destinat colectării de recipiente din sticlă, femeia a lăsat sacoşa în care a dus recipientele din sticlă lângă acel tomberon, „unde se aflau, de asemenea, mai multe astfel de sacoşe” . Femeia a mai arătat că „faptul că lângă acest tomberon se aflau mai multe sacoşe (pungi), se poate constata şi din înregistrările video efectuate la momentul la care a lăsat sacoşa lângă tomberon”.

După ce a aruncat sticlele în tomberonul tip clopot destinat colectării de recipiente din sticlă, femeia a lăsat sacoşa în care a dus recipientele din sticlă lângă acel tomberon, „unde se aflau, de asemenea, mai multe astfel de sacoşe” . Femeia a mai arătat că „faptul că lângă acest tomberon se aflau mai multe sacoşe (pungi), se poate constata şi din înregistrările video efectuate la momentul la care a lăsat sacoşa lângă tomberon”.

Ulterior, femeia a primit prin poștă și „premiul”: o amendă de 10.000 de lei. Procesul verbal a fost contestat în instanță, femeia reclamând că „fapta de a abandona deşeuri pe drumul public nu a fost pe deplin săvârşită în condiţiile în care a ridicat acea sacoşă, considerată deşeu, după doar câteva ore şi astfel nu a produs un prejudiciu nici unei persone şi nici nu a contribuit la degradarea mediului înconjurător”.

În plus, femeia amendată a arătat în instanță că, în opinia ei, „este în culpă şi autoritatea din cadrul căreia face parte şi agentul care i-a întocmit procesul-verbal pentru că, pe de-o parte nu a montat un afiş că nu se pot lăsa lângă tomberon sacoşele cu care sunt aduse recipientele din sticlă şi mai mult nu a luat măsuri de amplasare a unui tomberon pentru hârtie şi plastic, astfel încât persoanele care aduc recipientele din sticlă să aibă posibilitatea să arunce şi sacoşele în care au fost aduse respectivele recipientele din sticlă”.

„Sancţiunea amenzii de 10.000 lei este prea aspră şi nu se justifică faţă de fapta de a lăsa o sacoşă din hârtie într-un spaţiu destinat colectării de deşeuri”, a mai arătat femeia din Dumbrăvița în cererea de chemare în judecată.

Verdictul instanței: sancțiunea, vădit disproporționată

Poliția Locală a cerut menținerea sancțiunii, arătând că sancțiunea „este una proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite”. „Avertismentul este lipsit de vreun caracter punitiv şi cu greu ar putea avea drept consecinţă prevenţia contravenţiilor, fapt pentru care, în prezenta speţă, nu se impune înlocuirea sancţiunii amenzii cu sancţiunea avertismentului”, a arătat Poliția Locală în întâmpinarea depusă în instanță.

Judecătoria Timișoara a admis în parte cererea de chemare în judecată dispunând transformarea amenzii în avertisment pentru că „sancțiunea aplicată în cazul de față este vădit disproporționată, iar scopul stabilirii şi sancţionării răspunderii contravenţionale poate fi atins şi prin aplicarea avertismentului, această sancţiune fiind suficientă pentru a preveni săvârşirea de către petentă a unor fapte similar”.

„Instanţa observă că petenta realizează importanţa colectării selective, având în vederea depunerea sticlelor în tomberonul tip clopot destinat deșeurilor din sticlă, iar atitudinea sa nu este de nepăsare faţă de dispoziţiile legale şi valorile pe care acestea le apără, respectiv asigurarea unui mediu curat”, a subliniat judecătorul.

Instanța a mai reținut că „ulterior identificării sale de către agentul de poliție petenta s-a întors la locul unde a abandonat punga de hârtie și a ridicat-o din acel loc relevă o atitudine cooperantă și proactivă în respectarea dispozițiilor legale și a indicațiilor agentului de poliție”.

„Totodată, instanța reține că nu s-a dovedit de către intimată (n.r. Poliția Locală) că petenta ar mai fi fost sancționată pentru săvârşirea contravenţiei reţinute în prezenta cauză”, se mai arată în sentința Judecătoriei Timișoara, care figurează pe portalul instanțelor de judecată ca rămasă definitivă prin neatacare.

Primarul a cerut amenzi drastice

Contactat de „Adevărul”, primarul din Dumbrăvița, Horia Bugărin a declarat că nu cunoaște detaliile cazului, dar „se îndoiește că a fost o plasă lăsată lângă tomberon”. „Adică, vin și arunc gunoiul lângă sticle. De ce m-aș duce până la un tomberon să arunc!?”, a declarat primarul Horia Bugărin.

Edilul a mai declarat că fiecare agent de Poliție Locală individualizează sancțiunile. „Dacă minimul este 10.000 de lei pentru abandonare de deșeuri pe spațiul public, probabil au dat minim. Trebuie luat fiecare caz în parte și analizat”, a declarat primarul Bugărin, care a admis că le-a dat dispoziție agenților locală să aplice „cele mai drastice măsuri tocmai pentru a-i descuraja”.

„Este singura modalitate prin care ne putem civiliza. Degeaba punem zeci de coșuri de gunoi, degeaba punem zeci de clopote de sticlă, tot aruncăm pe spațiul public, ei tot aruncă pe unde dă Dumnezeu”, a mai declarat primarul din Dumbrăvița.

Sursa: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Programul lunii ianuarie la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

Prima lună a anului 2025 readuce pe scena Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara premierele anului 2024 și reprezentații ale celor mai...

Carevasăzică

Ce a putut realiza Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa, trăind sub amenințarea zilnică a Moscovei, nu au putut realiza Serviciile de...

Citește și :