Ambulanţa pentru Monumente Banat intervine la Eftimie-Murgu. O moară are nevoie urgentă de reparații

163

Ambulanţa pentru Monumente Banat s-a născut în 2018, fiind un proiect finanţat din Timbrul de Arhitectură de către Ordinul Arhitecţilor din România. Ambulanţa pentru monumente Banat este un lăstar al proiectului cu acelaşi nume, care face intervenţii de urgenţă, salvând de câţiva ani buni, monumente în Transilvania și care-și propune să se extindă gradual la nivelul întregii ţări.

Ambulanţa pentru monumente Banat, se va opri într-o primă fază asupra monumentelor din judeţele Caraş şi Timiş, propunându-şi să facă câteva intervenţii de urgenţă în aceste două judeţe. Proiectul este coordonat de către Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, cea care a dat naştere acestui proiect în Transilvania, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin.

Proiectul nostru se bazează pe voluntariat şi implicarea comunităţilor locale, pe care le vom sprijini în realizarea intervenţiilor. Ambulanţa pentru monumente Banat îşi propune să facă proiecte de punere în siguranţă şi intervenţie de urgentă, având scopul mai degrabă de a resuscita, aidoma personalului medical dintr-o ambulanţă, prelungind şi salvând astfel viaţa unui monument şi pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este cel de responsabilizare socială a tinerilor, pregătirea viitorilor arhitecți și co-interesarea și mobilizarea comunităților în prezervarea și valorificarea patrimoniului imobil ca marcă a identității lor culturale.

Intervenție de urgență la Eftimie-Murgu, 9-12 iulie 2018

“Moara Îndărătnica de la perete”, probabil cea mai veche moară de la Rudăria,  se află într-o stare avansată de degradare. Abandonată în urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere şi mai zdravene, Îndărătnica noastră, a hotărât să reziste până când va putea să macine din nou făină.

Tocmai de aceea, Ambulanţa pentru Monumente Banat, invită voluntari  între 9 şi 12 iulie să-şi suflece mânecile, împreună cu oamenii din sat, în încercarea de a readuce la viaţă această valoroasă moară. Intervenţia va presupune, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate din şindrilă. Alături de noi, va lucra şi un meşter şiţar din sat, care ne va iniţia în tainele acestui meşteşug arhaic. Intervenţia este sprijinită de Primăria din Eftimie Murgu, care ne va ajuta cu toată logistica necesară, inclusiv masa şi cazarea în sat.

Noi punem la dispoziție echipamentul de protecție (salopete, căști, mănuși) pentru montarea șiței, iar voi trebuie să vă aduceţi bocanci, lanternă, saci de dormit şi izopren.

Cei interesaţi să participe la intervenţie sunt rugaţi să confirme acest lucru la următorul număr de telefon:
stud. arh. Daiana Maciulschi 0756306007

sursa: reper24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.